Het kan in AlmereNieuwsVrije tijdEvenementenAlmere Centraal landskampioen…

Almere Centraal landskampioen Eredivisie Zeilen

Op vrijdag 30 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober vormde het Weerwater in Almere het decor voor de ontknoping van de Eredivisie Zeilen 2016. Zaterdag 1 oktober, op de voorlaatste dag van het seizoen, pakte WV Almere Centraal de landstitel. De zeilers van de KWS Sneek en Jachtclub Scheveningen eindigde zondag als tweede en derde in de clubcompetitie voor watersportverenigingen.

Stand Eredivisie Zeilen 2016
1. WV Almere Centraal, 119 punten.
2. KWS Sneek, 153 punten.
3. Jachtclub Scheveningen, 157 punten.

Eredivisie Zeilen
In de Eredivisie Zeilen strijden in totaal 18 clubs om de landstitel. Er wordt gevaren in door de organisatie ter beschikking gestelde sportboten van het type J/70. Wedstrijden duren maximaal 15 minuten en na elke wedstrijd wisselen de clubs van boot. Er staan per speelronde (vrijdag, zaterdag, zondag) 45 wedstrijden op het programma. In totaal bestaat het seizoen uit vijf speelrondes. Speelrondes die plaatsvonden in respectievelijk: Monnickendam, Giesbeek, Aalsmeer, Veere en Almere.

WV Almere Centraal landskampioen
Zaterdag op de voorlaatste dag van de Eredivisie Zeilen 2016 stlede het team van WV Almere Centraal de overwinning alvast zeker. Uiteindelijk eindigde het team met een voorsprong van maar liefst 34 punten. Teamcaptain John den Engelsman: “We hebben vijf mooie speelrondes gekend. Alle verschillende weercondities zijn voorbij gekomen. Op absoluut prachtige locaties in Nederland. Op het water was er een hele mooie strijd gedurende het gehele jaar. Zeker in de top zat het dicht bij elkaar.” Gevraagd naar de doelstelling voor 2017 was de stuurman van Almere Centraal duidelijk. Den Engelsman: “Natuurlijk gaan we onze titel verdedigen. We mogen ook weer naar de Sailing Champions League. Dus we gaan ook in Europa proberen een paar potjes te breken.”

KWS Sneek naar Sailing Champions League
Ondanks de tweede plaats was er bij de KWS Sneek geen sprake van teleurstelling. Stuurman Maarten Jamin: “We hebben een fantastisch seizoen gehad met Sneek. De doelstelling was om bij de eerste drie te eindigen. Dat is gelukt! Voor dit weekend was Almere Centraal eigenlijk al uit het zicht. Dit weekend hebben we ons gefocust op de tweede plek. Dat hebben we voor elkaar weten te boksen. Daar zijn we heel erg blij mee. We zien nog heel veel mogelijkheden om ons als team te verbeteren. De verwachtingen en ambities voor de toekomst zijn hoog.” Zo wacht de Friezen onder andere een ticket voor de Sailing Champions League, opnieuw Jamin: “Het is een fantastisch avontuur dat we volgend jaar Europees kunnen zeilen tegen de absolute top. Dat is heel bijzonder.”

Jachtclub Scheveningen kent episch seizoen
Voor de zeezeilers uit Schevening betekende de derde plaats het behalen van de vooraf gestelde doelstelling. Woordvoerder en zeiler Tom Kerkhof: “We hebben onze doelstelling gehaald. Wij zijn hartstikke blij met dit epische seizoen. Ik denk dat het een hele knappe prestatie is dat we derde zijn geworden in een veld met de 18 beste verenigingen van Nederland. We zijn nu heel erg blij en kijken met veel zin naar volgend jaar.”

De derde plaats geeft Jachtclub Scheveningen naar alle waarschijnlijkheid ook recht op een ticket voor de Sailing Champions League. Maar voor de Scheveningers is de Eredivisie Zeilen is meer dan alleen de wedstrijden tegen de andere clubs. Kay Heemskerk – eredivisiezeiler bij Jachtclub Scheveningen – legt uit: “Vanuit de vereniging is er veel support. Dat motiveert. Op onze beurt proberen wij ook wat terug te doen voor de jeugd van de vereniging. Zo zijn we actief betrokken bij de zeilschool die aan de vereniging is gekoppeld: De Zoute Optimist. Ieder teamlid is daar een dag geweest om te helpen. Op deze manier proberen we de hele vereniging erbij te betrekken en ontstaat er echt een achterban met fans die ons volgen. Zo wordt het concept ook breder gedragen binnen de vereniging en kunnen wij wat terug doen. Dat is mooi.”

Roermond in eindklassement net naast het podium
De zeilers van de R.R. & Z.V. Maas en Roer kenden in Almere een sterk weekend, ze eindigde al eerste wanneer we kijken naar alleen de in Almere gevaren wedstrijden. Geheel onverwacht was het sterke optreden van de zeilers uit Roermond niet. Ook vorig weekend waren ze in vorm en zeilden in het Italiaanse Porto Cervo naar een knappe zesde plaats in de Sailing Champions Leauge, met de beste 32 clubs van Europa.
Michel Peulen over het seizoen 2016: “Het was een geweldig seizoen, we hebben genoten. Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Natuurlijk de andere verenigingen en onze eigen sponsoren: Smurfit Kappa, Hermus Watersport en Henri Lloyd maar ook zeker de organisatie en partners van de Eredivisie Zeilen. Wij kijken nu al uit naar 2017.”

VWDTP uit Groningen vijfde
Voorafgaand aan het seizoen was de doelstelling van de Groningse zeilploeg een top zes klassering. Met een vijfde plaats is daar aan voldaan. Volgend seizoen kan de doelstelling wellicht naar boven worden bijgesteld. Als het aan coach Frans Robertus ligt zit hij ook komend seizoen bij de Groningers op de bank. Robertus: “Maar dat ligt ook aan de wensen van het bestuur en de spelers. Volgende week gaan wij het seizoen evalueren en daarna weten we meer.”

Giesbeek eindigt als zesde
Op slechts één punt van de nummer vijf Groningen eindigt WSV Giesbeek als zesde. De ervaren stuurman Peter Wanders, die in het verleden reeds ervaring op deed in de Duitse Bundesliga (de zustercompetitie van de Eredivisie Zeilen) was na afloop tevreden. Wanders: “Deze speelronde hebben we alle weertypes gehad. We hebben in bijna elke race wel een wissel toegepast alle negen zeilers zijn in actie gekomen. Onze zesde plaats in het eindklassement is beter dan ik had verwacht. Daar mogen we trots op zijn.”

WV Braassemermeer zevende
WV Braassemermeer uit Roelofarendsveen besluit het eerste volledige Eredivisie seizoen als zevende. Bart Leerling: “Als je het niveau van de competitie nu vergelijkt met het testevenement van de Eredivisie Zeilen dan zie je een wereld van verschil. Iedereen vaart gewoon hard mee. Er zijn dit jaar geen gratis plekken meer. Wat betreft het Eredivisie Zeilen zijn we in Nederland echt op de goede weg.”

Breskens achtste en dus in linkerrijtje
Coach Carlo Vroon over de achtste plaats van zijn pupillen: “Ik ben trots op dit jonge team. We willen echt zeilers opleiden en hier in de Eredivisie laten proeven aan het echte werk. Gedurende het seizoen hebben we steeds meer jonge mensen kunnen laten varen. Die hebben het fantastisch gedaan. Dat we in het linkerrijtje staan is iets waar wij als Breskens trots op kunnen en moeten zijn.”

WV Uitdam verliest landstitel maar zit vol plannen
De uittredend landskampioen WV Uitdam eindigt het seizoen uiteindelijk als twaalfde. Volgens Wietze Zetzema geen onverwachte plaats en een duidelijk gevolg van het ingezette beleid. Zetzema: “We hebben er dit jaar bewust voor gekozen om met een hele brede groep te gaan varen met veel jonge mensen. Zo hebben we voor de Eredivisie echt een basis gecreëerd binnen de vereniging. De Eredivisie Zeilen leeft nu binnen de vereniging! Dat dit af en toe misschien ten koste gaat van de resultaten dat zij dan maar zo. We hebben als Uitdam een mooi seizoen achter de rug en zijn trots dat we als landskampioen hebben kunnen rondvaren. Afgelopen weekend in de Sailing Champions League (waar het team als zevende eindigde red.) hebben we wederom laten zien wat we in onze mars hebben.”

Op de vraag of we Uitdam volgend jaar weer tussen het rijtje kanshebbers voor de titel moeten zetten was Zetzema nog wat cryptisch: “We gaan straks eerst eens dit seizoen evalueren maar ik verwacht dat we volgend jaar iets meer met een vaste kern gaan werken. We zullen meer uren moeten gaan maken en misschien zitten er ook nog wel wat transfers aan te komen.”