Het kan in AlmereAlmere verwelkomt 200.000ste inwoner

Almere heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: haar 200.000ste inwoner! Lees hieronder het verhaal over Almere en haar 200.000 inwoners.

Bekijk hieronder het filmpje over de 200.000 inwoners van Almere!


Burgemeester heet 200.000ste inwoner welkom

Burgemeester Franc Weerwind heeft vandaag de 200.000ste inwoner van Almere welkom geheten. Het gaat om de 10-jarige Tvesha Chauhan uit India. Ze zit in de eerste klas van de middelbare school (International School Almere) en woont met haar ouders in Almere-Poort. Haar vader is een expat en werkt als Software Engineering Manager bij Accenture in Amsterdam.

Burgemeester Weerwind: “Ik heb Tvesha op school verrast en met haar en haar ouders kennisgemaakt. Tvesha is recentelijk vanuit India naar Nederland gekomen en ze vertelde me dat ze blij is in Almere een woonplaats te vinden, die zo anders is dan de plek waar ze vandaan komt. Ze vindt Almere schoon, er is minder verkeer, ze kan veilig naar school wandelen of fietsen en ze kan gewoon buiten spelen. Op school is ze warm onthaald en wordt ze goed begeleid door de leerkrachten. Ze leert drie nieuwe talen en ze maakt vrienden. De ouders van Tvesha zijn blij met de keus die ze hebben gemaakt in Almere te komen wonen en kunnen niet wachten hun nieuwe woonplaats verder te ontdekken.”

200,000 inwoner van Almere

Steeds meer Expat’ers kiezen voor Almere. De stad staat positief aangeschreven qua woon- en leefklimaat, heeft een lagere en middelbare Internationale school en ligt dichtbij Amsterdam en Schiphol.

In de 40 jaar dat Almere bestaat is er sprake geweest van een gestage groei van het aantal inwoners. In 2001 vierde Almere haar 25-jarig bestaan en verwelkomde ze de 150.000e inwoner. In 2005 stond de teller op 175.000 inwoners en nu bereikt de stad de mijlpaal van 200.000 inwoners. Daarmee is Almere uitgegroeid tot de achtste stad van Nederland.  Een unieke stad die verrast, waar experimenteren en ruimte grote waarden zijn. Dat uit zich onder andere in de ruimte die er is om zelf te bouwen. De stad kent mede daardoor prachtige architectuur. Almere biedt volop ruimte om te wonen, studeren en recreëren, is omringd door water en groen, heeft een modern stadscentrum, een uitgebreid cultureel aanbod en een kustlijn van 42 km. Bovendien is Almere een ondernemende en innovatieve stad: al meer dan 16.700 bedrijven en instellingen zijn er actief. Ook voor de komende jaren heeft de stad nog grote ambities.

“In Almere, met een oppervlakte dat even groot is als buurgemeente Amsterdam, is nog steeds ruimte is voor uitbreiding. Zeker nu spoor en snelweg worden verdubbeld, is er ruim baan voor voortgaande stedelijke ontwikkeling. We blijven vooruit denken. Het Rijk heeft ons gevraagd een groeitaakstelling op ons te nemen, waarmee de stad uiteindelijk rond de 300.000 tot 350.000 inwoners zal tellen. Een markante ontwikkeling is ook de Floriade 2022, waarvoor de A6 overkluisd wordt en waarmee Almere het centrale meer van de stad, het Weerwater, helemaal omarmd als onderdeel van het centrum. Ik ben uitermate trots op deze ontwikkelingen en op het toekomstperspectief dat Almere heeft”, aldus burgemeester Weerwind.

200 duizendste inwoner Almere 4 okt 2016

Burgemeester Franc Weerwind viert behalen 200.000ste inwoner van Almere met leden Eerste Kamer. Foto: Lex Beers

 • Volgens archeologen behoort Almere tot de oudste bewoonde gebieden van Nederland (5300 -4600 voor Chr.) De naam Aelmere verschijnt voor het eerst op papier in 753. De naam komt van Ael Mere: het toenmalige grote binnenmeer. In 1961 bracht de Dienst Zuiderzeewerken een ‘Structuurplan voor de Zuidelijke IJsselmeerpolders’ uit. Dat was een ruwe schets waar een klein groepje planologen mee aan de slag ging. De rest van het land had nog geen idee dat de basis gelegd was voor een planologische en sociologische uitdaging die zijn weerga niet kende. Vanuit het water, zou een stad komen waar mensen leven, wonen en werken.

  In 1976 krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe huis. Almere is een OV-vriendelijke stad: in 1980 krijgt ze de eerste vrije busbaan van Nederland. Een aantal jaren later (1985) verbindt de snelweg A6, Muiderberg met Joure. De ontsluiting van Almere is een feit. Recreatieplas het Weerwater, is in 1988 klaar voor gebruik. Almere groeit. In 1994 telt Almere haar 100.000ste inwoner.

  In 1997 haalt de sloophamer een aantal panden van het eerste uur neer: de woningen bij het Weerwater moeten plaats maken voor verdere groei. De eerste paal voor Kasteel Almere gaat in 2000 de grond in. In 2001 viert Almere haar 25-jarig bestaan en verwelkomt ook in dat jaar de 150.000ste inwoner. In 2005 zijn er al 175.000 inwoners. De opening van het officiële stadshart is in het voorjaar van 2006: Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, verweeft wonen, werken en winkelen tot een hypermodern koopwalhalla met ruimte voor (bak)fietsen, scooters, brommers en auto’s.

  08573, Gooizicht-torens aan de Sluiskade in het centrum van Almere Haven., s. d. (sine dato), Artist:
  Landdrost Han Lammers, op de achtergrond gebouw De Hulk aan De Haak 58-60 in Almere-Haven.
 • Almere is een jonge stad, die verrast. Een stad waar experimenteren en ruimte grote waarden zijn. Ruimte om (zelf) te bouwen, te wonen, te studeren en te recreëren. Almere kent prachtige architectuur en tegelijkertijd is de stad omringd door water en groen. De levendige stad heeft een modern stadscentrum, een uitgebreid cultureel aanbod en heeft 42 km kustlijn. Bovendien is Almere een ondernemende en innovatieve stad: al meer dan 16.700 bedrijven en instellingen zijn er actief. De stad kent een talentvolle en goed opgeleide beroepsbevolking evenals een goede infrastructuur, een goede bereikbaarheid en prachtige unieke natuur- en recreatiegebieden. Almere is een stad waar veel kan en veel gebeurt.

  Je kunt er wonen zoals je dat zelf wilt: uit bestaande woningen kiezen (huur of koop), of zelf bouwen. Er is een divers aanbod van basisscholen, evenals middelbare scholen. Kinderen kunnen er hun talenten ontwikkelen: tweetalig onderwijs, combinatie leren met sport, muziek of theater: van alles is mogelijk. Om te studeren hoeven Almeerders hun stad ook niet te verlaten. Windesheim Flevoland en Aeres Hogeschool Almere bieden uitdagende hbo-opleidingen. Er zijn bovendien twee internationale scholen in Almere. Daarnaast kun je in Almere wandelen, shoppen, spelen, ondernemen, eten, kamperen, varen, klimmen, naar festivals of evenementen, om maar een deel te noemen.

  Studeren in Almere Windesheim
  shoppen in almere
 • Inmiddels is Almere gegroeid tot een stad met 200.000 inwoners; in 40 jaar is ze gegroeid tot de achtste stad van Nederland. Voor de komende jaren heeft Almere nog grote ambities, deze staan verwoord in het meerjarenprogramma ‘Almere 2.0’. De stad wil een kwaliteitssprong maken en doet dat samen met de Provincie Flevoland. Na de bouw van nog zo’n 60.000 nieuwe woningen is Almere in 2030 de vijfde stad van Nederland. Een groene, duurzame en levendige stad. Een andere belangrijke ontwikkeling is Floriade van 2022: deze vindt plaats aan de rand van de stad en het stadsmeer Weerwater.

  Op het toekomstige Floriadeterrein verschijnt binnen een aantal jaren de Flevo Campus. Dat wordt een plek waar onderzoeksinstituten, (universiteiten, hbo en mbo) en het bedrijfsleven samen komen om onderzoek te doen en te innoveren op het gebied van allerhande thema’s rond Mondiale voedselvraagstukken.

  Samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan oplossingen tegen voedselverspilling, afval omzetten in grondstoffen en zoeken naar duurzame energiebronnen; want Almere wil in 2022 zowel energieneutraal als afvalloos zijn. Ook voor de recreatie heeft Almere ambitieuze plannen: de kustzone bij Poort wordt ontwikkeld tot een uniek gebied waar recreatie en cultuur in en rond het water samenkomen. De ongerepte natuur van het Nationale Park Nieuw Land (inclusief Oostvaardersplassen) is dan van dichtbij te beleven.

  Een andere speerpunt de komende jaren blijft het ruimte bieden voor economische ontwikkeling. Dit vanuit eigen kracht en zich bewust van haar unieke positie in deze regio. De noordvleugel van de randstad waar Almere deel van uitmaakt, blijft onverminderd belangrijk voor Nederland. Daarom werkt Almere samen met Amsterdam en regionale partners aan de versterking hiervan.

  Tot slot: Almere gaat de komende jaren een enorme diversiteit aan woningen mogelijk maken. Verschillende woonconcepten, -initiatieven en experimenten zullen het levenslicht zien: Tiny Houses, eigen ontwikkelde droomhuizen, maar ook eigen ontwikkelde woonomgevingen: Almere biedt er de mogelijkheid voor.

  tiny-housing-woonexpeditie-almere-44
  tn_DUIN_Martin Wengelaar