Het kan in AlmereNieuwsNieuwsBidbook Nationaal Park Nieuw Land…

Bidbook Nationaal Park Nieuw Land ingediend

Op 14 september dienden de samenwerkende partners in Flevoland het bidbook voor het Nationaal Park Nieuw Land in bij het Ministerie van EZ. Daarmee is de deelname aan de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ officieel. Nieuw Land dingt vanaf nu mee naar status van Nationaal Park van Wereldklasse.

Binnen Nationaal Park Nieuw Land werken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Flevo-landschap, Rijkswaterstaat, de gemeenten Lelystad en Almere en de Provincie Flevoland samen. In het bidbook laten zij zien hoe ze de internationaal befaamde natuurgebieden Oostvaardersplassen, Marker Wadden, Lepelaarplassen en Markermeer verder met elkaar gaan verbinden, versterken en toegankelijk maken voor het (inter)nationale publiek. Het Nationaal Park geeft een groene impuls aan zowel Flevoland als de metropoolregio Amsterdam.

Natuurwaarden voorop

De vier kerngebieden – Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en Markermeer – hebben ongelofelijke natuurwaarden; grootse kudde konix en edelherten en tal van bijzondere vogelsoorten. Het gebied vertelt als geen ander het unieke Nederlandse verhaal van land maken uit water. Voorop staat dat de natuur zorgvuldig beschermd wordt. Tegelijkertijd maken de partijen deze bijzondere natuur én cultuur beter beleefbaar voor gasten van binnen- en buitenland.  Het gebied wordt meer toegankelijk en komen er meer recreatiemogelijkheden.

Pop-up recreatie

Bijzonder in het bidbook zijn de plannen om met pop-up recreatieactiviteiten te gaan werken. De natuur bepaalt in grote mate wanneer iets op een bepaalde plek wel of niet kan. Zo wordt een bezoek aan het park iedere keer anders en altijd een avontuurlijke belevenis. Ondernemers worden uitgenodigd met ideeën voor pop-up recreatie te komen.

Winnen

Om de status van Nationaal Park van Wereldklasse te verkrijgen, moet Nieuw Land de door het Ministerie van EZ uitgeschreven verkiezing tot ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ winnen. Vanaf 14 oktober 2016 kan het publiek stemmen op hun favoriete natuurgebied. Naar verwachting wordt begin november bekend gemaakt welke drie of vier gebieden als winnaar uit de bus komen.