Onderneming van het jaar

Welk bedrijf in Almere heeft zich in 2020 bewezen als de beste omdenker? In de reeds snelle, maar soms ook onvoorspelbare veranderende tijden voelt de ‘ware’ ondernemer zich opperbest. Het vergt van hem of haar veel flexibiliteit, veerkracht en creativiteit. De te verkiezen onderneming van het jaar voelt zich daarbij als een vis in het water. Het bedrijf kan passend bij veranderende omstandigheden en markten overleven en/of het verschil maken. Ben jij of ken jij een bedrijf die daaraan voldoet?

Achtergrond

Al 34 jaar wordt er een Almeers bedrijf benoemd tot ‘Onderneming van het jaar’. Dit is de hoogste onderscheiding binnen het Almeerse bedrijfsleven. De vakjury, onder voorzitterschap van Maaike Veeningen wethouder Ruimtelijke- en Economische Ontwikkeling, Onderwijs en Arbeidsmarkt zal op basis van alle ingezonden aanmeldingen een drietal genomineerden selecteren die in aanmerking komen voor de titel ‘Onderneming van het jaar 2021’. De verkiezing is op twee pijlers gebaseerd: de stem van de vakjury die punten zal toekennen op de gestelde criteria en de stem van het publiek. De prijsuitreiking zal tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2021 van de gemeente Almere en Vereniging Bedrijfskring Almere plaatsvinden. 

Waarom meedoen?

De drie genomineerden zullen van oktober tot met 2 januari 2021 samen de strijd aan gaan om verkozen te worden tot de winnaar. In deze periode krijgen de drie genomineerden enorme exposure en biedt dit de mogelijkheid om hun netwerk te verbreden. Daarnaast zal de winnaar onder meer een waarde cheque van 5.000 euro ontvangen, die zij mogen besteden aan een maatschappelijk doel in Almere en zijn zij direct genomineerd voor de provinciale ‘’Flevopenningen’’.

Na de bekendmaking van de drie genomineerden eind september 2020 zal er kennis worden gemaakt en zullen er momenten worden ingepland voor het maken van bedrijfsfoto’s en zal er een bedrijfsvideo worden opgenomen. Deze worden gebruikt ter promotie van de wedstrijd en natuurlijk ontvangen de genomineerden de foto's voor eigen gebruik.  

In het najaar zal er een online stemming plaatsvinden. Vanaf dit moment gaan de drie bedrijven actief promoten om zoveel mogelijk publiekstemmen te ontvangen. Daarnaast presenteren de genomineerden hun bedrijf aan de vakjury waarbij ze het bedrijf van hun beste kant laten zien. De juryleden zullen bij elk bedrijf punten toekennen voor de gestelde criteria om tot een uiteindelijke winnaar te komen.

Criteria

 • Vooraanstaande rol binnen eigen branche of markt
 • Een succesvolle introductie van het product of bedrijfsvoering
 • Innovatieve omdenker 
 • Proactief in het samenwerken met het Almeerse bedrijfsleven

De bovenvermelde criteria krijgen een meerwaarde als deze worden aangevoerd in combinatie met andere elementen, zoals:

 • Een sterke en bestendige groei in het personeelsbestand
 • Verandering van het businessmodel door onvoorziene omstandigheden
 • Een hoge score op duurzaamheid 
 • Maatschappelijke betrokkenheid in Almere

Randvoorwaarden

 • Gelijke kans voor elke ondernemer
 • Bij voorkeur een bijzondere aanleiding die mogelijk landelijke aandacht trekt.
 • Middels publiciteit het imago van Almere als vestigingsplaats versterken;
 • Nominatie op basis van positieve factoren (dus niet ter voorkoming van ontslagen, faillissement, vertrek, etc.).
 • Hoofdvestiging in Almere
 • De onderneming is in financieel en (sociaal-)economisch opzicht succesvol.

Dat uit zich in kenmerken als een opmerkelijke kostenreductie in de bedrijfsvoering, één van anderen positief onderscheidende kwaliteit en/of door zich onderscheidende producten.

De winnaars

IJspressi (2020)

Inge de Boer en Martijn Olislagers zijn twee academici die 10 jaar geleden hun hart achterna gingen en het roer omgooiden. Zij werden ambachtelijk ijsbereider en barista in hun eigen horecazaak. Samen met de vaste medewerkers maakten zij van IJspressi een winkel vol geluksmomentjes.

TSR TOTAL SOUND REINFORCEMENT B.V. (2019)

TSR is een jong groeiend bedrijf met een passie voor het vak. Evenementen, organisatie en uitvoering, verkoop, installatie en ontwikkeling van slimme vergader- en AV oplossingen. TSR is een trendsetter in de AV branche. Altijd op zoek naar slimme oplossingen. Als deze niet bestaan worden ze ontwikkeld. Ook krijgen zij steeds meer aanvragen voor internationale projecten binnen. TSR is ontstaan in Almere, door Almeerders en heeft voor 95% personeel uit Almere. TSR bestaat dit jaar 15 jaar en is opgericht door Han Wassink en Martijn Groot.