Het kan in AlmereNieuwsNieuwsVeiligheidsmuseum PIT stevent af…

Veiligheidsmuseum PIT stevent af op recordaantal bezoekers in 2016

Het Nationaal Veiligheidsinstituut is het platform voor historisch erfgoed dat betrekking heeft op veiligheid en hulpverlening in Nederland. In 2016 is er op veel fronten vooruitgang geboekt. Zo is het bezoekersaantal van Veiligheidsmuseum PIT dit jaar met 25% gestegen. Ook de andere locaties ontwikkelen zich volgens verwachting.

25% meer bezoekers dan vorig jaar
Veiligheidsmuseum PIT trekt naar verwachting zo’n 25% meer bezoekers ten opzichte van vorig jaar. In de kerstvakantie hoopt het museum de 42.000e bezoeker van 2016 te ontvangen. PIT stond dit jaar in het teken van een aantal veranderingen. Zo is PIT zich nadrukkelijker gaan profileren als veiligheidsmuseum en zijn er nieuwe activiteiten en evenementen ontwikkeld. “Gezinnen beginnen PIT goed te vinden, maar ook steeds meer schoolklassen van het basisonderwijs bezoeken PIT. Het aantal leerlingen is dit jaar meer dan verdubbeld.” Aldus Marit Boersma, locatiemanager PIT. Daarnaast is de derde editie van de  Landelijke Veiligheidsdag in april, georganiseerd door de gemeente, ACM en PIT, zeer goed gewaardeerd door de bezoekers.

Ook groei bij andere locaties
Ook de andere locaties van het Nationaal Veiligheidsinstituut hebben een goed jaar achter de rug. De Open Dagen van het Museum Bescherming Bevolking in Grou en in Rijswijk zijn prima bezocht, daarnaast zijn er veel groepen en scholen ontvangen. “De uitreiking van de Monumentenprijs Rijswijk was de welverdiende kroon op ons werk.” Aldus Raphael Smid, locatiemanager MBB Rijswijk. Volgens Ben Janssen, locatiemanager van het Nationaal Brandweermuseum, is er het afgelopen jaar ook een opvallende stijging in het aantal geboekte rondleidingen binnen het museum in Hellevoetsluis. Het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum en de Nationale Collectie Politie hebben de collectie zien groeien met topstukken, zoals het uniform van de eerste korpschef van de Nationale Politie en de ME-Jeep van de Haagse Politie, beiden te bewonderen in Veiligheidsmuseum PIT. Daarnaast is er dit jaar hard gewerkt aan de integratie van de volledige collectie van het voormalig Politiemuseum Zaandam; dit is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Vfonds.

Verwacht in 2017
Het Nationaal Veiligheidsinstituut zal in 2017 de lijn van afgelopen jaar voortzetten. Voor Veiligheidsmuseum PIT zal met name de programmering verder worden uitgebouwd. Tevens krijgt de blusboot Jan van der Heyde II in het voorjaar een definitieve ligplaats aan de pier bij PIT. Begin 2017 wordt een nieuw depot voor het groot materieel van de Nationale Collectie Politie in gebruik genomen. Begin van het tweede kwartaal wordt het nieuwe MBB-museumgebouw op de locatie Overvoorde in Rijswijk geopend.