Chris Buijtenhuijs

Hij is dan misschien niet de allersnelste atleet, maar die ambitie heeft Chris Buijtenhuijs ook niet. Het maakt hem geen minder bijzondere atleet, want dit jaar gaat hij voor de 32e keer van start tijdens Challenge Almere-Amsterdam. Met zijn 31 finishes tot nu toe, is hij de meest gefinishte atleet in Almere en daarmee als jubilaris een echt gezicht van de wedstrijd. "Dat ik zo vaak gefinisht ben, zegt al genoeg; dit is een bijzondere wedstrijd."

Ik heb me al 31 jaar gecommitteerd aan deze wedstrijd; dé grootste en oudste Long Distance triathlon van Nederland en van Europa

Ik was op de middelbare school middelmatig - ook al scoorde ik een acht voor gym - en wilde zelf ergens in uitblinken en zelf bijzonder zijn. Dat werd duursport; niet zozeer blink ik uit qua snelheid, maar wel qua levenslange fitheid en loyaliteit. Almere wil ik gewoon niet missen."

Van al die 31 edities waaraan hij meedeed, was zijn zwaarste meteen ook de mooiste. "Want zonder strijd geen overwinning", blikt hij terug op 1992. "Die dag begonnen we met een tot drie keer toe uitgestelde start vanwege mist en onweer. Atleten begonnen te twijfelen of de race nog wel zou doorgaan. Echt onvergetelijk. Tien uur lang regen en wind. Met blauwe lippen kwam ik op een gegeven moment bij de Stichtse Brug, toen een aantal vrijwilligers dacht dat ik zou willen uitstappen. Maar nee, ingesmeerd met vaseline wilde ik verder. In het holst van de nacht finishte ik. En zoals altijd; zielsgelukkig."

Wat Challenge Almere-Amsterdam zo speciaal maakt voor Buijtenhuijs? "De locatie, de Almeerse sportcultuur, samen sporten met atleten uit tientallen verschillende landen, een superstrakke organisatie, de toffe speakers, het publiek, de entourage, het startschot terwijl je ligt te wachten in het water, de adrenaline. Ja, daar wil ik ieder jaar weer voor gaan."

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!