Ze won zo'n beetje alles wat er te winnen viel - in Almere stond ze regelmatig op het hoogste treetje van het podium maar ook in het buitenland won ze tientallen belangrijke races - en ze is de vrouw die internationaal gezien het vaakst onder de negen uur finishte op de klassieke triathlon: Yvonne van Vlerken is met recht de meest succesvolle Nederlandse triatlete ooit. In 2019 beleefde ze haar mooiste moment in Almere, toen ze met een overwinning én de Europese titel afscheid nam vaan 'haar' wedstrijd.

Het is niet voor niets dat Van Vlerken vrijwel altijd in één adem wordt genoemd met Challenge Almere-Amsterdam en regelmatig 'miss Almere' wordt genoemd. "Deze wedstrijd is zó bijzonder voor mij; hier ben ik aangestoken met het triathlonvirus. Hier stond ik te kijken naar mijn grote idool - Cora Vlot - en wist ik dat ik dit zelf ook wilde. Deze wedstrijd heeft bijgedragen aan dat ik ben gaan doen wat ik vervolgens twintig jaar heb gedaan; wat mijn leven heeft bepaald en wat mijn leven ook nu nog steeds bepaalt. Challenge Almere-Amsterdam is inmiddels zo'n grote wedstrijd en de magische sfeer rondom de race maakt het heel bijzonder."

Van Vlerken beleefde jarenlang kippenvelmomenten in Almere, maar 2019 spande voor haar de kroon. In dat jaar kondigde ze haar afscheid als profatlete aan en dat afscheid moest 'natuurlijk' in Almere worden gevierd. Nog één keer wilde ze goed zijn en dat deed ze; ze won de wedstrijd na een prachtige strijd en werd Europees Kampioen. "Dat weekend ging gepaard met heel veel emoties en dat ik het toen in Almere heb waar kunnen maken, zie ik als een cadeautje; dat ik een waardig en heel mooi afscheid heb mogen beleven in eigen land, bij dit prachtige evenement."

De magie in Almere hangt voor Van Vlerken niet alleen met de sfeer, maar ook met de parcoursen en de organisatie samen. "Het zwemmen is geweldig; heel overzichtelijk. Het fietsparcours is uitdagend, want op de dijken en tussen de weilanden staat altijd wind. Je hebt niet alleen jezelf en de concurrentie, maar ook moeder natuur speelt een grote rol. Het is echt niet altijd een makkelijke race. Daarnaast ben je op de fiets heel veel met jezelf bezig en met je eigen gedachten. Op het loopparcours is dat weer helemaal anders; daar heb je constant publiek en loop je ook constant tussen de andere deelnemers."

En dan dus die organisatie, waar Van Vlerken maar niet over raakt uitgepraat.

Ik heb over de hele wereld wedstrijden gedaan, maar er zijn weinig races die zo goed als Almere zijn georganiseerd

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!