Met een debuut waar vrijwel iedereen jaloers op zou zijn, gooide Milan Brons in september 2021 meer dan hoge ogen toen hij tijdens Challenge Almere-Amsterdam negende werd op het WK, tweede op het NK en ook nog eens snelste Almeerder op de Long Distance. "Dit was een onvergetelijke eerste finish."

En onvergetelijk was het zeker, want met een finishtijd van 8:00:49 sprak de prestatie van Brons op z'n minst tot de verbeelding van veel triathlonliefhebbers langs de kant. Ter vergelijk; een aantal van de beste profatleten zijn soms jarenlang bezig de magische grens van 8:00 uur te doorbreken of er überhaupt in de buurt te komen en Brons benaderde die grens dus al in zijn eerste poging, ook al dook hij er niet direct onder.

Maar dit geslaagde debuut in mijn thuisstad, is zeker de mooiste herinnering die ik aan Challenge Almere-Amsterdam heb.

En dat zegt wat, want net als veel Almeerders stond ook Brons al van kinds af aan op de dijken om die duizenden triatleten die in Almere geracet hebben, aan te moedigen. "Als klein jongetje ging ik jaarlijks - en dan de hele dag - kijken bij de triathlon. Voor mij en voor mijn broer Omar was dat altijd een waanzinnig toffe dag. We stonden echt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat te kijken. Op deze manier werden we als het ware fan van de sport én de atleten. Op een gegeven moment hebben wij na afloop van een triathlon zelfs het startnummer met bijbehorende handtekening gevraagd aan Chris Brands (toentertijd één van de beste Nederlandse atleten op de Long Distance en eveneens Almeerder, red.). Dat soort mannen waren onze voorbeelden. Zo ontstonden al op jonge leeftijd mijn dromen over de hele triathlon."

Die dromen werden dus werkelijkheid, al weet Brons ook dat Almere echt niet een wedstrijd is die je 'zomaar' even doet. "Het unieke aan deze race is dat atleten onderschatten hoe zwaar Almere kan zijn. Inmiddels heb ik best veel triathlons door heel Europa gedaan en bijna altijd zitten er heuvels in het parcours. Dit is natuurlijk zwaar als je omhoog gaat, maar in de afdaling kun je even 'herstellen'. In Almere is alles vlak en moet je 180 kilometer lang kracht blijven zetten op je pedalen. Er is geen tijd om bij te komen. Toch kan de race ontzettend snel zijn, mits de juiste weersomstandigheden. Het zijn ieder geval altijd heroïsche wedstrijden."

 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!