Richard

Ik ben Richard. Ik woon en werk in Almere. Almere is de stad die ik door en door ken. Vanuit elke hoek. Dat komt doordat ik als professioneel fotograaf overal kom en overal foto’s van heb gemaakt. Misschien kom je me wel eens tegen. Ik ben diegene achter de fotocamera.

Wonen

Vanuit Curaçao ben ik in Nederland komen wonen. Ik wilde heel graag naar Nederland en toen ik ‘opleiding ICT’ opzocht, was ROC Flevoland de eerste hit. Zomaar opeens woonde ik in Almere. In een studentenkamer aan het Deventerpad in Almere Stad. Ik kreeg heel snel vrienden en een netwerk hier. Dus toen ik met mijn vriendin besloot samen te gaan wonen, verhuisden we naar een paar straten verderop. Een heus grachtenpand hebben we nu. Dat het gewoon een rijtjeswoning aan een gracht is, heb je niet door, toch? Nu zou ik nergens anders meer willen wonen. Almere Stad staat voor een levendige, groene omgeving waar je de drukte kunt opzoeken maar je ook ervan kunt onttrekken in de stadsparken om de stad heen.

Ondernemen

Ik heb geen auto, dus alles moet op de fiets gebeuren. Soms ziet het er niet uit, steekt er een statief uit mijn fietstas! Maar goed, zo ontdek ik wel van alles. Ik heb de stad vanuit elke hoek gefotografeerd. Ben je wel eens bij La Defense geweest? Een prachtig gebouw om foto’s van te maken! Al die speelse kleuren, aparte structuren en unieke vormen van gebouwen: ja, die urban architectuur hier trekt mij wel. Vooral in het begin, toen er bij mij nog veel gebouwd werd, vond ik steeds nieuwe plekken. En dat doe ik overigens nog steeds, gelukkig maar. Al 15 jaar ben ik beelden van Almere aan het verzamelen en documenteren. Wat ik ooit met deze beelden ga doen weet ik nog niet. Ik vind het gewoon heel gaaf om de veranderingen van zo’n jonge stad als Almere bij te houden!

Uitgaan

Een paar keer in de week pakken mijn vriendin en ik een filmpje. Eerst de anderhalve pas traptreden van Kinepolis op (een grapje van de ontwerper) en dan op de death seat, in het midden van het midden. Daar heb je het beste beeld en geluid. Het maakt niet uit wat we kijken, want we komen niet voor de film, maar voor de inspiratie. Hoe is de belichting, hoe zijn de karakters, hoe is het verhaal opgebouwd? Elke keer leren we daar weer van.

Duurzaam

Als je het hebt over duurzaamheid, denk ik meteen aan het scheiden van afval. Daar zijn we heel fanatiek in, hier in Almere. Ik heb een bak voor papier, plastic, bio- en één voor restafval. Gelukkig heeft mijn vriendin iets in de tuin getimmerd waardoor de bakken uit het zicht zijn. Deze manier van afval inzamelen is natuurlijk geforceerd en ik ben er niet elke dag blij mee. Maar ik denk dat het wel goed is. Onze kinderen zijn straks niet anders gewend. Daar gaat het om. Je moet denken aan het effect op lange termijn. Met oog op de komst van de Floriade kunnen andere steden zeker een voorbeeld nemen aan Almere!

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!