Almere maakt werk van de circulaire economie

Deze week is het de nationale Week van de Circulaire Economie. Ook in Almere is dit een week vol inspirerende voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulaire economie.

Maandag 1 februari 2021 wordt de week van de Circulaire Economie afgetrapt met een Nationale Conferentie Circulaire Economie met als thema ‘Het Kantelpunt’. Naast de bijdrage die Almere hieraan levert, gebeurt er voor en in onze eigen stad ook van alles.

Steiger Festival
Vorig jaar genoten veel mensen van de eerste editie van het Steiger Festival. Dit jaar biedt het Steiger Festival twee verschillende pakketten aan boordevol circulaire producten. Zo kunnen Almeerders kennis maken met lokale circulaire producten, en tegelijkertijd de makers ervan steunen. Meer informatie over de pakketten is te vinden op almere.nl/steigerfestival en op de social mediakanalen van het Steiger Festival. De pakketten worden op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari 2021 bezorgd.

Winnaar prijsvraag ‘Upcycle gebruikte blikjes’
Vrijdag 5 februari wordt via een livestream op de Facebookpagina van het Steiger Festival de winnaar bekend gemaakt van de prijsvraag ‘Upcycle gebruikte blikjes’. Die blikjes belanden tenslotte nog veel te vaak op straat. Hoog tijd dus om hier een andere bestemming voor te verzinnen. De winnaar krijgt een Steiger Festivalpakket én de kans om zijn of haar idee uit te werken tot een verkoopbaar product en is daarmee verzekerd van een verkoopplek op het Steiger Festival 2021.

Digitale expeditie Upcyclecentrum
Zaterdag 6 februari organiseert het Upcyclecentrum in Almere Haven een digitale expeditie door dit pareltje in de stad. Het Upcyclecentrum laat samen met haar ondernemers aan bezoekers zien dat afval niet bestaat, maar dat afval grondstof is voor nieuwe producten. Tijdens de digitale expedities kan de kijker kennismaken met de drie in het Upcyclecentrum gevestigde ondernemers die van oude materialen weer iets nieuws maken: modeontwerpster Laura Meijering van Unravelau (13.30 uur), Joost Bosker en Erik Fakkeldij van 3-Cycle (14.30 uur) en sieradenontwerpster Isolde (15.30 uur).  Aanmelden voor de expedities kan op almere.nl/steigerfestival.

Magazine en podcast
De gemeente Almere heeft verhalen van Almeerse circulaire ondernemers en circulaire projecten in de stad gebundeld in het digitale magazine Het ‘groene boekje’ van Almere. Daarnaast is de gemeente Almere gestart met de podcast ‘Groen en gezond Almere’. Vanwege de Week van de Circulaire Economie, start deze podcastserie in het Upcyclecentrum. Hier spreekt presentatrice Nadia Zerouali de oprichtster en creatief directeur van duurzaam modelabel Unravelau, Laura Meijering. Verder hoor je Aaliyah Saleh, die op haar dertiende het eerste duurzame tienermodemerk is gestart en is Reint Jan Renes aan het woord, gedragswetenschapper en een expert in ‘duurzaam gedrag'. De eerste aflevering: 'circulair dragen en gedragen' is nu te beluisteren op Spotify, Soundcloud en Apple podcast

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!