Dat topsport ook prima kan met een fysieke beperking, bewijst para-atlete Cheyenne Bouthoorn. Cheyenne werd 23 jaar geleden geboren in Almere met een hersenaandoening waardoor zij een lichamelijke beperking heeft. Dit houdt haar echter niet tegen om voor goud te gaan in de atletiek. Tussen al het drukke trainen door, komt ze ‘s weekends thuis in Almere om te relaxen.

Elke dag beter

“Ik ben geboren zonder kleine hersenen en een afwijking aan de hersenstam waardoor mijn linkerkant nog slechter functioneert dan de rechterkant van mijn lichaam. Daardoor zijn mijn motoriek en balans niet goed. Ik ben hard aan het trainen dat beter te krijgen. Mijn balans wordt nooit zo goed als andere sporters, maar ik verbeter elke week en ik sta er reuzegoed voor.” Intussen heeft Cheyenne op 2 sprintnummers 2 limieten gehaald die sporters moeten behalen om in aanmerking te komen voor deelname aan de Paralympische Spelen in Tokyo en voor kogelstoten scheelt het letterlijk nog maar een centimeter. 

Van hockey naar atletiek op topniveau

“Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen met G-Hockey bij de Almeerse Hockeyclub. Dat heb ik negen jaar gedaan op woensdag en zaterdag. Ik heb er leuke herinneringen aan, maar het was vooral gericht op verstandelijke beperkingen. Ik wilde meer begeleiding op mijn fysieke beperking en zocht een individuele sport,” vertelt Cheyenne. “In Huizen ben ik gestart met atletiek bij een groep voor sporters met een lichamelijke beperking. Zij hebben met aparte wedstrijdtrainingen gezorgd dat ik me verder kon ontwikkelen. Toen kreeg ik het verzoek om op Papendal te trainen.”  

Thuis in Almere

"Hoewel ik nu vaak in Arnhem ben, blijf ik altijd een Almeerse. Dat gevoel gaat niet veranderen. Ik vind het heerlijk om in Almere te wonen. Almere is gewoon fijn. Het water waar we aan wonen is rustgevend.” Als Cheyenne in Almere is, is ze ook echt thuis. “Ik zit vijf dagen per week op Papendal en ben alleen in het weekend thuis. Het is fijn om thuis te komen na een zware trainingsweek. Thuis kan ik vooral relaxen, maar soms moet ik wel wat trainingen doen. Als ik thuis een looprondje doe, loop ik langs de Lage Vaart. Gewoon een rustig hardlooprondje om mijn conditie op te bouwen. Waar ik woon heb je een heel lang fietspad en daar kun je goed hardlopen.”

Overwinningen vieren in Almere

“Als ik straks geselecteerd word voor de Paralympische Spelen, gaan we dat thuis in Almere vieren. Ik vier al mijn overwinningen met mijn ouders en broertje. Samen een taartje eten. Ook als mijn broertje iets wint. Hij doet aan topsport autoraces. Mijn ouders zijn hartstikke trots op ons.” 

Cheyenne hoort 24 juli officieel of ze naar de Paralympische Spelen gaat. Tot die tijd duimen we voor deze Almeerse topsporter!

Almere wenst Cheyenne heel veel succes in Tokyo. Wil je Cheyenne supporten? Volg haar via Instagram @cheyenne-bouthoornathlete

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!