De Almeerse Yara ten Holte is handbalkeepster bij de Nederlandse selectie voor dameshandbal die meedoen met de Olympische Spelen. Hoewel zij als derde keepster waarschijnlijk zelf niet meekan naar Tokyo, maakt zij van dichtbij mee hoe het is om als team te gaan voor een gouden Olympische medaille. Yara bracht haar sportieve jeugd door in Almere en is hier nog steeds vaak te vinden.

Alle sporten om de hoek

Op haar derde verhuisde de Yara met haar ouders van Amsterdam naar Almere. Hier kon Yara al haar energie stoppen in sporten. “We woonden in Almere Muziekwijk op een industrieterrein waar mijn ouders een zwemschool hebben en bijna alle andere sporten waren om de hoek. Ik heb getennist in Almere Haven, judo gedaan en elke vrijdag kon ik zwemmen. Op mijn 8e begon ik met handbal bij de handbalvereniging Havas. Het buitenveld was vijf minuutjes fietsen vanaf mijn huis. Ideaal!” 

Kiezen voor handbal

Elke dag was Yara aan het sporten. “Tot mijn twaalfde kon ik alles doen wat ik leuk vond. Tennis en handbal waren het belangrijkste. Ik handbalde drie keer in de week en de tennisbaan van Center Point lag ernaast. Op mijn twaalfde moest ik kiezen en koos ik handbal.” Yara ging spelen bij Handbalvereniging Zeeburg in Diemen, die meededen in de jeugderedivisie. “Vanaf toen ging het snel. Als veertienjarige kwam ik in het eredivisie seniorenteam in Dalfsen. Daarna verhuisde ik in 2018 naar Duitsland en ging spelen voor BVB Borussia Dortmund.” 

Echte Almeerse

“Als ik vrij ben, ben ik in Almere te vinden. Alle vrienden en familie wonen in de buurt. Als ik in Almere ben, fiets ik ook altijd even naar mijn oma in Lelystad. De dijk vind ik echt een heerlijk stuk fietsen.” Yara woont en speelt nog steeds in Dortmund, toch blijft ze een echte Almeerse. “In de zomer is bij Havas altijd een mixtoernooi met een BBQ. Daar probeer ik altijd bij te zijn. Op dat handbalveld is het voor mij allemaal begonnen.” Yara heeft ook mooie herinneringen aan het Topsportcentrum in Almere Poort. “Ik vind het altijd leuk om in Almere te spelen omdat familie en vrienden dan makkelijker kunnen kijken. Naast drie keer de eredivisiebeker heb ik hier ook twee keer de prijs voor beste keepster van het seizoen in ontvangst mogen nemen.”

Vrijheid in Almere

“Ik ben negen van de tien keer wel buiten te vinden. Fietsen, rondje rennen, hardlopen... Ook zwemmen en krachttraining zat altijd in mijn programma. Op het industrieterrein waar ik woonde zat sportschool Compound Gym en daar ging ik dan even heen om te trainen.” Yara geniet nog steeds van de mogelijkheden die Almere biedt. “Het meest ga ik rennen van Muziekwijk naar Pampushout. Ook ga ik de laatste jaren vaak naar het Weerwater of de grachten van Almere om bijvoorbeeld te suppen. Je hebt in Almere zoveel vrijheid waar je heen kunt en wat je kunt doen.”

Eind juni hoort Yara of ze meegaat naar de Olympische Spelen. Dan wordt de selectie definitief gemaakt.

Almere wenst Yara heel veel succes in Tokyo. Wil je Yara supporten? Volg haar via Instagram @yaratenholte.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!