Met de Paralympische Spelen gaat het Nederlandse rolstoelbasketteam voor goud. Basisspeler Bo Kramer groeide op in Almere en haar hele jeugd was ze al een fanatieke sporter. Ondanks zware operaties aan haar benen, heeft ze het geschopt tot topsporter. Almere is trots op deze topper en we praten met haar over haar herinneringen aan onze stad. 

Sportieve jeugd

“Mijn vader had altijd een sportcafé in sporthal Waterwijk. Als mijn vader in het café stond, ging ik op het lege veld achteraf in een hoekje sporten,” vertelt Bo. “Mijn ouders hebben bij Omniworld gevolleybald en we waren vaak van ‘s ochtend tot ‘s avonds in de sporthal te vinden. De vereniging zorgde dat alle teams op dezelfde dag hun thuiswedstrijd hadden. Dan was iedereen de hele dag in de sporthal. Dat was echt feest!” Als kind voetbalde Bo op het veldje bij haar basisschool het Zonnewiel in Almere Parkwijk. “Ik was altijd met kinderen uit de wijk aan het voetballen,” vertelt ze. Rond haar 9e jaar ging Bo voetballen bij Almeerse voetbalvereniging Forza.

Van voetbaldroom naar rolstoelbasketbal

Als kind was Bo vastbesloten topvoetballer te worden. Tot op haar elfde botkanker werd geconstateerd en ze in de drie jaren die volgden negen keer geopereerd werd aan haar benen. Voetballen kon niet meer, ze bleef wel een tijdlang volleyballen. “Tot ik niet meer mee kon met het team. Ik had zoveel pijn tijdens de trainingen en daarna.” Omdat haar vader ervaring had met aangepaste sporten, was de stap naar parasport klein. “Ik heb een tijdje zitvolleybal gedaan in Almere en via de Paralympische Talentendag ontdekte ik rolstoelbasketbal. Dat was meteen raak!” Bo bleek talent te hebben als rolstoelbasketballer en als vijftienjarige kwam ze bij de nationale selectie. 

Even terug in Almere

Bo woont op topsporttrainingscentrum Papendal. Gedurende de eerste corona lockdown in 2020 kwam Bo een tijdje terug naar Almere. “Ik moest zelf mijn trainingen doen en heb plekjes gezien van Almere die ik nog niet eerder had gezien. In het Lumièrepark in Filmwijk was net een nieuw voet- en fietspad aangelegd, wat echt super mooi glad is. Daar kon ik met mijn rolstoel heel goed conditietraining doen. Gewoon zo hard mogelijk sprinten. Ook heb ik uren doorgebracht op het basketbalveldje in de wijk.”

Alles wat je kunt verzinnen

Almere biedt volop ruimte om te bewegen en te sporten. “In het Bos der Onverzettelijken staat om de 100 meter een blauw apparaat. Dan loop je een rondje en heb je iets van 20 sportoefeningen gedaan. Het fijne aan Almere is dat je er van alles hebt, je hebt bos, water, strand… Wat je ook kan verzinnen qua bewegen, je kunt het doen in de buurt.”

Het rolstoelbasketbal team vertrekt op 16 augustus naar Tokyo voor de Paralympische Spelen die beginnen op 24 augustus. Dat volgen we graag! Op social media kunnen we Bo’s persoonlijke ervaringen volgen:

Instagram @bokramer_
Facebook bo.kramer.39 
Twitter @BoLisaKramer

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!