De komende Olympische Spelen roeit Laila Youssifou in de vrouwen dubbelvier. Deze toproeister startte haar roeicarrière op Pampus in Almere. We spraken haar over haar sportieve jeugd en haar weg naar Tokyo.

Sportieve jeugd

Laila was altijd al sportief. “Tot mijn 13e heb ik met veel plezier op hoog niveau gedanst. Ik deed streetdance en hiphop bij Flevodance in Almere Stedenwijk en deed mee aan Nederlandse Kampioenschapswedstrijden. Daarna heb ik een tijdje geskeelerd. Toch leek het me leuk om weer met een groep te sporten. Tijdens een sportoriëntatieproject van school kwam ik bij Pampus. Dat was zo leuk dat ik ben blijven hangen.”

 

Plezier in roeien

De jongens uit het nationale wedstrijdteam van Pampus vonden dat Laila het roeien snel oppikte. “Ze zetten mij meteen op een roeitrainer en ik bleek ook vrij sterk.” Coach Adriaan Wisse zag ook haar talent en vroeg haar bij het team. “Dat was een super leuke tijd! Lang trainen en ook veel kletsen en zwemmen. Ideale zomers. Op die plek is mijn plezier in roeien begonnen. Als je zo serieus sport als ik nu, is het niet altijd alleen maar lachen. Maar dat plezier probeer ik wel van tijd tot tijd te voelen.”

Ideaal vaarwater

“Als je met roeien in Almere begint, realiseer je je niet hoe ideaal het water hier is. Omdat Almere een aangelegde stad is, kun je zo 10 kilometer heen en terug roeien. Doordat ik heb leren roeien op de rechte stukken op Pampus, heb ik nog steeds een beetje moeite met bochten sturen. Gelukkig is de Olympische afstand 2 kilometer rechtdoor, dat is het belangrijkst waarop ik wil presteren,” vertelt ze lachend. “Een deel van de Olympische roeiers traint in Almere. Juist omdat je hier zo recht toe recht aan kunt roeien.” Sinds kort is Laila buitengewoon lid van Pampus. “Als ik nu in Almere ben, kan ik hier ook weer roeien.”

Rust en ruimte

Op haar 17e verhuisde Laila naar Delft om te studeren en ging ze roeien bij studentenroeivereniging Laga.  Tegenwoordig woont Laila in Amsterdam en traint daar ook. “De boot ligt in Amsterdam en die is helemaal op mij afgesteld zodat ik er perfect in zit. Mijn moeder woont nog steeds in Almere Stedenwijk waar ik ben opgegroeid. Vanuit Amsterdam is het op de fiets maar een uurtje. Dat fiets ik soms als training.” Laila is nog graag in Almere. “Mijn moeder heeft achter ons huis een moestuintje en als ik wat langer in Almere ben, ga ik graag naar de zaterdagsmarkt bij Stadboerderij De Kemphaan. Of we gaan wandelen in Kromslootpark richting Almere Haven, waar ik vroeger met mijn moeder walnoten en hazelnoten ging zoeken. Sinds ik uit Almere ben, besef ik hoeveel natuur hier is. De rust en ruimte zijn ook de reden dat ik hier nog graag kom. 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!