Jonas de Geus begon als zesjarige jongen bij De Almeerse Hockey Club. Intussen speelt hij twee jaar bij Kampong in Utrecht en heeft hij de selectie gehaald voor het mannenteam dat naar de Spelen in Tokyo gaat. Almere bood hem een goede start voor zijn topsportcarrière. 

Hockey of voetbal…
“Het oorspronkelijke idee was dat ik een proefles hockey en voetbal ging doen. Na de proefles hockey was het mij meteen duidelijk en heb ik mijn keuze gemaakt. Mijn hele jeugd heb ik bij De Almeerse Hockey Club gehockeyd.” Jonas maakte flinke sprongen. “De jeugdselectie speelde op hoog niveau en op mijn vijftiende kwam ik bij het nationale team voor onder zestien. Ik ging meer trainen en kreeg een ‘oranje pakje’. Dan wordt het wel reëler dat je het nationale team gaat halen. Ik trainde elke maandag en zolang mijn cijfers goed waren, was school daar gelukkig heel relaxt in.” 

Hockey bovenaan
Jonas ging als tiener naar Het Baken Trinitas Gymnasium en daarvoor naar Basisschool De Lichtboei in Almere Muziekwijk. “Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Almere. Mijn vriendjes woonden allemaal een minuut van mijn huis en we woonden naast het schoolplein. Daar hebben we samen heel wat uren gevoetbald.” Hockey stond echter steeds bovenaan. “Voor krachttraining en sportfysio gingen we als hockeyers naar SMC Almere en we konden sporten bij sportschool Club Pelikaan. Het voetbalveld van AS'80 tegenover de hockeyclub was altijd open en was ideaal voor shuttles lopen. Maar het was voornamelijk hockeyen wat we deden.” 

Opkomst van Almere
De Almeerse Hockey Club had een belangrijke rol in Jonas’ hockeycarrière. “Op mijn 16e kon ik in het eerste spelen, dat was bij een andere club niet zo maar gebeurd. Ik heb veel te danken aan de club en haar mensen. Alex Verga [vader van tophockeyer Valentin Verga red.] was echt een grootheid binnen de club. Hij heeft ons een aantal jaar gecoacht en gezorgd dat we als club promoveerden naar de hoofdklasse. Pasha Gademan nam het stokje over van Alex en heeft mij ook een aantal jaar gecoacht. Zij hebben allebei een groot aandeel gehad in de opkomst van Almere en daarmee ook mijn opkomst. Die mensen heb je hard nodig.”

Frisse wind
Eind mei hoorde Jonas dat hij bij de selectie voor de Olympische Spelen zit. “We hadden net het EK gewonnen en dat was al een lekker begin van de zomer. Toen ik hoorde dat we gebeld gingen worden over de selectie, ben ik naar mijn ouders in Almere gereden om het nieuws daar te ontvangen. Net als bij eerdere selecties bracht dat ook dit keer geluk!” Almere blijft bijzonder voor Jonas. “Sinds 2018 woon ik in Amsterdam, maar het is altijd leuk thuiskomen. De stad Almere is een relatief jonge stad met mooie plannen. Dat voelt als een frisse wind. Almere is net even anders dan de gevestigde orde en dat heeft wat moois.”

Volg Jonas op Instagram @jonasdegeus

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!