Bewoners Sportmark vergroenen samen daken

Een aantal bewoners van de Sportmark heeft elkaar gevonden om hun deel van de wijk milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Negen huizen werden vorige week groen gemaakt met sedum bedekking.

Bij enkele bewoners leefde al langer het idee om aanpassingen aan hun woning te doen om het milieu te ontlasten. Zo werd er onderling gesproken over het plaatsen van zonnepanelen en het beter isoleren van de woningen, maar concrete plannen voor een gezamenlijke aanpak waren er niet tot vorig jaar tijdens de hittegolf een aantal vogels in de volière van bewoner Piet Stigter bezweek door de warmte.

"Die heeft zo'n golfplaten dak dus die warmte werd ze teveel. Dat zat me echt dwars. We hadden als bewoners ook al nagedacht om de daken groen te maken, nu wilde ik doorpakken. Uiteindelijk kreeg ik negen buren mee."

Voordelen
De voordelen van een sedum dakbedekking zijn divers. de kruiden en grassen bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten, het vertraagt de afvoer naar het riool en zorgt voor verdamping door de planten. Bovendien is het warmtewerend. "Er hing een prijskaartje aan van 65 euro per vierkante meter. Dat vonden we wel fors. Maar omdat we het gezamenlijk deden konden we de prijs behoorlijk drukken."

Subsidie
De aankondiging van de provincie Flevoland over een subsidieregeling voor de 'vergroening' van huizen deed de knoop doorhakken. 'We hebben heel steun gehad van de provinciale ambtenaar die ons begeleidde. De subsidie was snel geregeld. Uiteindelijk betalen we nu nog iets van 15 euro per vierkante meter. Maar daar komen nog wel wat kosten bij. Sommige daken moesten worden aangepast en schoongemaakt, of er was zelfs nieuwe bedekking nodig. Maar het levert ons, en het milieu, besparing op. Dus we zijn er blij mee."

300 m2
Werklieden waren vorige week drie dagen lang bezig. In totaal is nu bijna 300 vierkante meter dak voorzien van een groene bodem, goed voor een wateropslag van 15.000 liter water, een veelvoud daarvan wordt dus niet, of gezuiverd, via het riool afgevoerd."

Bron: Almere deze week

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!