De walk of Fame

De Walk of Fame wordt dit jaar uitgebreid met tegel nummer 47. Deze tegel heeft betrekking op het jaar 2020. Welk onderwerp er op de tegel komt, bepaal je net als de voorgaande jaren zelf! Bewoners en bezoekers van Almere konden tot 1 april onderwerpen inbrengen. Uit de ingezonden ideeën heeft de commissie dit jaar drie onderwerpen geselecteerd, waarop je tot 30 juni kunt stemmen.

AllyBlijftBinnen
Ally is Almere; een beetje Almeerder weet dat. AllyBlijftBinnen kwam in 2020 menig huiskamer binnen. Met veel activiteiten hebben de initiatiefnemers achter AllyBlijftBinnen in het coronajaar op een geweldige manier van zich laten horen. Toen iedereen zoveel mogelijk binnen moest blijven; bijna alles wat we gewoon vonden stil kwam te liggen en onze ouderen in de gezondheidscentra geen bezoek meer mochten ontvangen om hun veiligheid te garanderen, was daar AllyBlijftBinnen.

De groep bestaat uit vijf jonge Almeerse ondernemers. Hun werkzaamheden kwamen grotendeels stil te liggen. Maar zelf dachten ze er niet aan om stil te blijven zitten. Zo lieten ze vanaf een boot in het centrum allerlei Hollandse liedjes horen. Ook de bewoners van de Kiekendief genoten daar enorm van. Met Pasen verstopten ze duizenden eieren in tuinen en plantenbakken, tot verrassing van vele kinderen. Op Koningsnacht konden we via een livestream meegenieten van een muzikaal feest vanaf het dak van de speciaal daarvoor oranje gekleurde WTC-toren. Steeds weer bedachten ze originele evenementen die buiten plaatsvonden. Vergeet ook niet de kerstpakketten en kerstkaartenactie in de donkere decembermaand.

Kortom, dankzij AllyBlijftBinnen voelden vele Almeerders zich even gezien. Ze wisten bij veel inwoners een glimlach op het gezicht te toveren. Omdat corona zo onlosmakelijk met 2020 verbonden is, wordt met de nominatie voor AllyBlijftBinnen eigenlijk iedereen die zich in 2020 voor corona heeft ingezet heel hartelijk bedankt. 

 

100 jarige opa Joop
Al ruim 30 jaar haalt Joop van Dijk, beter bekend als opa Joop, bijna iedere dag oud papier op. 100 jaar jong is hij sinds november 2020. Toen hem bij zijn 99e verjaardag werd gevraagd hoe lang hij nog zou doorgaan met het ophalen van papier en karton, dacht hij dit nog wel een jaartje te zullen volhouden. Maar niets is minder waar. Hij slaat wel eens een dagje over maar opa Joop komt nog steeds enkele keren per week met zijn Canta naar het terrein van stadsreiniging naast het politiebureau in Almere Stad. Daar hevelt hij de oogst van die dag in zijn eigen container over. Hoeveel kilo oud papier hij de afgelopen 30 jaar al heeft opgehaald weet hij niet. Maar de wandelvereniging, die de opbrengst hiervan krijgt, heeft er al die jaren onder andere de avond4daagse van georganiseerd.

Opa Joop is nog niet van plan om te stoppen. Sinds een jaar is hij de trotse bezitter van een nieuwe Canta die hij van de gemeente kreeg. En die kan nog wel wat jaartjes mee. Als rasechte Amsterdammer heeft opa Joop het hart op de tong. Tijdens de uitreiking van een Growing Green speld die hij met zijn ophaalwerk verdiend had, verzuchtte hij dan ook dat zo’n speld leuk was maar dat hij meer had aan een nieuw vervoermiddel. En zijn verzuchting werd gehoord en beloond. Het leverde hem een nieuwe Canta op.

In het centrum heeft hij een aantal vaste adresjes waar hij papier en karton ophaalt. De opbrengst is door corona misschien wat minder dan voorheen. Toch houden de contacten die opa Joop door zijn ritjes in het centrum heeft, hem onder de mensen en jong van geest. Zijn mobiele nummer weet hij moeiteloos te noemen en hij is maar wat trots dat hij voor een tegel genomineerd is. Dus zie je binnenkort een grijze Canta door het winkelgebied rijden? Grote kans dat opa Joop de Walk of Fame aan het verkennen is.

 

Short Stirling BK716
Op de terugweg naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 neergeschoten door een Duitse nachtjager. In de nacht van 29 op 30 maart 1943 stortte de bommenwerper neer in het Markermeer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Aan boord zaten zeven bemanningsleden, vijf Engelsen en twee Canadezen. Ook al bestond onze stad niet tijdens de Tweede Wereldoorlog, er zijn toch sporen te vinden uit deze tijd.

In oktober 2020 is de BK716 geborgen. Daarmee kregen de nabestaanden zekerheid over het lot van hun dierbaren. Tijdens de berging zijn ook stoffelijke resten gevonden. Dit was fantastisch nieuws voor de nabestaanden, waaronder ook een zus en zoon van de bemanningsleden.

De gemeente Almere wil graag samen met de nabestaanden stil staan bij de omgekomen bemanningsleden. Dit doen we met een herdenkingsceremonie. Deze stond gepland voor 30 maart 2021. Vanwege corona kon die toen niet doorgaan en is daarom verschoven naar oktober 2021. Tijdens de herdenkingsceremonie wordt het kunstwerk ‘Rise’ onthuld, dat ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de BK716 wordt  gemaakt.  De crew van de BK716 bestond uit de volgende bemanningsleden:

Flying Officer John Frederick Harris

Sergeant Ronald Kennedy

Flying Officer Harry Gregory Farrington

Sergeant Charles Armstrong Bell

Flying Officer John Michael Campbell

Sergeant Leonard Richard James Shrubsall

Flight Sergeant John Francis James McCaw

 

Stem nu via: www.walkoffamealmere.nl/stemmen

 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!