Gezamenlijk schooltuinenproject Almere en Amsterdam bij Floriade

Vandaag maken Almere en Amsterdam bekend dat ze een tweede gezamenlijke inzending bij Floriade Expo 2022 verzorgen. Samen met Stichting Stad & Natuur uit Almere en Schooltuinen en Natuureducatie Amsterdam, zijn natuur- en voedsel educatie lessen ontwikkeld voor twee basisscholen – een uit Amsterdam en een uit Almere – op het Floriade-terrein. De schooltuinen blijven mogelijk ook na de Expo bestaan voor onderwijsdoeleinden (dit nog onder voorbehoud).

Deze overeenkomst maakt deel uit van ‘The Voice of Urban Nature’, het gezamenlijke paviljoen bij Floriade van Amsterdam en Almere. Met de schooltuinlessen ‘Floriade Schooltuin’ brengt Amsterdam ruim 100 jaar schooltuinenervaring naar Almere. Het educatieaanbod van Stichting Stad & Natuur richt zich op de vier thema’s van de Expo: Greening, Feeding, Healtyhing & Energising the City. Wethouder Hilde van Garderen: “Ik ben enorm trots op dit mooie project en deze mooie samenwerking. Op deze manier leren we onze kinderen al vroeg het belang van voedsel verbouwen en zo ook dus meer begrip voor de natuur!”

Utopia-eiland

De locatie van deze tweede inzending is het Utopia-eiland. Dit is een van de oudste stukjes natuur in Almere, de nieuwste stad van Nederland en gaststad van Floriade Expo 2022. In een begeleidende expositie die tot stand komt met bureau Kossmanndejong, kunnen Floriade bezoekers zien hoe natuur- en voedseleducatie voor basisscholen kinderen al vroeg leert om meer begrip voor de natuur te ontwikkelen. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw maakt een natuur inclusief ontwerp voor de voorzieningen van de schooltuin en de expositiekasten.

Almere en Amsterdam zijn op vele terreinen nauw met elkaar verbonden. In het bijzonder rond het vergroenen van de eigen steden en een ambitieus klimaatprogramma. De twee gemeenten willen met de gezamenlijke inzending(en) laten zien hoe zij samen met hun inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Op de vraag hoe je steden kunt bouwen mét natuur, als gelijkwaardige partner van de mens, willen zij een eigen ‘stem’ aan de natuur geven: The Voice of Urban Nature.

The Voice of Urban Nature

The Voice of Urban Nature is de titel van zes talkshows van de Gemeente Amsterdam en Almere binnen het platform WeMaketheCity Green. Het platform voor een groene & duurzame stad van Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere, in aanloop naar, en tijdens Floriade. Op 19 januari om 20:00 uur is de 4e online talkshow uit de reeks. Dit keer vanuit Almere, met als thema: de inclusieve voedselketen. Hoe verbouwen we natuur inclusief voedsel in balans tussen mens en dier?

Voedselvraagstukken zijn universeel en hebben vaak te maken met het zoeken naar balans. Balans tussen voldoende voedsel produceren en de bodem niet uitputten. Balans tussen overschotten aan de ene kant van de wereld en tekorten aan de andere kant. Balans in ons voedingspatroon door duurzame keuzes te maken. Wat kunnen we in de Metropoolregio doen om in balans met de natuur voedsel te verbouwen? Kunnen we voedsel verbouwen voor mensen met aandacht voor alle andere bewoners boven en onder de grond? Voedsel verbouwen zou niet langer moeten gaan over zaaien en oogsten op momenten dat wij mensen voedsel wensen. Hoe kunnen we als burgers, ondernemers en overheid voedsel kweken, waarbij we álle inwoners van het ecosysteem voeden? Hoe ruimen we onze balkons, tuinen, akkers, parken en bossen op een natuur inclusieve manier in?

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!