Groen licht voor de groenste hogeschool van Nederland

De bouw van het nieuwe pand van Aeres Hogeschool Almere start in juni 2020. Het gebouw komt op de Flevo Campus, een prominente plek op het Floriadeterrein in Almere. Vanaf schooljaar 2021/2022 biedt het daar een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. Nu al draagt het gebouw de bijnaam ‘Groene long’ vanwege het open ontwerp waarin groen, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Bij de realisatie zal veel innovatieve technologie worden toegepast, waardoor het gebouw een voorbeeldfunctie krijgt. 
 
Eind april vond na een innovatief aanbestedingstraject de definitieve gunning plaats van de bedrijven die de bouw, het installatiewerk en de realisatie van groen voor hun rekening nemen. Met het oog op circulariteit was er bij de aanbesteding nadrukkelijk ook oog voor kwaliteit, waardebehoud van het gebouw en hoogwaardig hergebruik van materialen. Dat vraagt om grote deskundigheid van de uitvoerende partijen, omdat circulair bouwen nog geen standaardpraktijk is.  
 
Uitvoerende partijen
Voor de bouw viel de keuze in de aanbesteding op Aannemingsmaatschappij Hegeman b.v. te Nijverdal. Voor het elektrotechnisch- en werkbouwkundig installatiewerk tekent de firma HOMIJ Technische Installaties b.v. te Vianen. En de Koninklijke Ginkel Groep te Veenendaal neemt de realisatie en onderhoud van het groen voor haar rekening.  BDG Architecten te Zwolle werd in een eerder stadium al geselecteerd voor het ontwerp en HEVO b.v. te ’s Hertogenbosch verzorgt het project- en kostenmanagement en directievoering. 
 
Flevo Campus
Aeres verheugt zich op de samenwerking en nu de aanbesteding is afgerond, kan de bouw starten. Naar verwachting neemt deze ongeveer een jaar in beslag. Het streven is dat de nieuwbouw bij aanvang van het hogeschooljaar 2021/2022 in gebruik genomen wordt. Het gebouw staat dan naast het Innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland en nabij de Startup Village, allebei eveneens onderdeel van Flevo Campus. 
 
Groene long
Dat groen en duurzaamheid de belangrijkste bouwstenen van het nieuwe hogeschoolgebouw zijn, is te zien aan slimme toepassingen in het ontwerp. Niet voor niets wordt Aeres Hogeschool Almere letterlijk en figuurlijk de groenste hogeschool van Nederland. Zo is de gevel vormgegeven als een zogenoemde smart skin; afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels daarbij verschillende eigenschappen. Denk aan zonnepanelen voor energieopwekking en een volledig groene gevel met planten die dienst doet als isolatie en versterking van de biodiversiteit. Deze gevel zal vooral aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.  
 
Het gebouw krijgt bovendien een dak met wateropvang en maakt gebruik van warmte- koudeopslag (WKO) doordat het aangesloten wordt op een Smart Thermal Grid in de wijk. 
 
In het gebouw is zichtbaar dat het motto ‘laat de stad leven’ echt bij de Almeerse hogeschool past. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Waar je binnen ook bent, je staat altijd in contact met buiten, met het leven in de stad. Door dit open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel. Een groene long, symbool voor het leven zelf! 
 
Over Aeres Hogeschool
Almere Passie voor groen, talent voor groei; dat is waar Aeres Hogeschool Almere voor staat. Aeres Hogeschool Almere biedt hbo-opleidingen, inclusief masteropleidingen, aan rondom de thema’s Food, Nature & Urban Green. Ook zijn er opleidingen gericht op duurzame bedrijfskunde en Geo ICT.  Zo draagt Aeres Hogeschool Almere bij aan de ontwikkeling van toekomstgerichte, innovatieve professionals die in staat zijn om verantwoorde beslissingen te nemen in een complexe wereld, met natuurlijk talent voor duurzaam handelen.  Aeres Hogeschool Almere bevindt zich nu in het winkelcentrum van Almere, in de Stadhuisstraat. De nieuwbouw stelt Aeres Hogeschool in staat om de vleugels verder uit te slaan richting de toekomst. 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!