Iconisch kunstwerk Beehold van Florentijn Hofman verrijkt Floriade èn Almere

Het kunst- en cultuurprogramma van Floriade Expo 2022 duikt in het aspect van groene innovaties en het gezonde leven. Bij Floriade staat het thema Growing Green Cities centraal. Geïnspireerd op deze thematiek maakt Florentijn Hofman een iconisch kunstwerk, dat ook na Floriade in Almere blijft.

“Met het kunst- en cultuurprogramma brengen we een verdiepende sfeerlaag aan over alle groene innovaties en zoomen we in op de relatie van de mens tot de natuur. Dat doen we met muziek- en dansoptredens, klassieke concerten, theatershows, spectaculaire evenementen, een prachtig kunstbos, een kunstmuseum en een groots kunstwerk. We hebben Florentijn Hofman uitgenodigd voor Floriade een nieuw iconisch werk te ontwerpen, dat ook na de Expo in Almere blijft. Florentijn werkt nu aan een reusachtige sculptuur van 12 meter hoog met een waardevolle boodschap die heel mooi aansluit bij de ‘Growing Green Cities’ en de aandacht voor de biodiversiteit bij Floriade ondersteunt, ” aldus Sandra van Beers, Hoofd Kunst- en Cultuurprogramma.

Bij zijn bezoek aan Floriade raakte kunstenaar Florentijn Hofman geïnspireerd door de verwijzingen naar bijen. De bij zit in Nederland in het nauw: soorten verdwijnen en aantallen lopen terug. Florentijn heeft het kunstwerk ‘Beehold’ naar een eeuwenoude traditie ‘Bee bearding’ ontworpen met twee gestaltes die beiden compleet in bijen zijn gewikkeld. Het kunstwerk is opgebouwd uit cortenstaal en bestaat uit tienduizend bijen en één koningin.

“Het kunstwerk verwijst naar ‘to behold’ (aanschouwen) en naar ‘to hold’ (vasthouden), omdat we bijen moeten behouden. Het werk gaat over de relatie tussen bij en mensen, over de verbinding. Het gaat over evenwicht en een respectvolle relatie tussen mens en dier en onze complexe omgang met de natuur! Nu de wereld verstedelijkt en natuur entertainment wordt, staat die voorbeeldfunctie onder druk. Ook dat gebeurt in dit beeld: de bijtjes zijn getekend met een blije grijns en als je goed kijkt zie je ook verdrietige bijen.”, aldus Florentijn Hofman. “Het gaat over hoe we eerst ons zelf zien en dan pas de wereld om ons heen. Pas als je van dichtbij kijkt, zie je dat de gestaltes – of wellicht alleen hun huid – geheel uit bijen bestaan. Die dubbelheid weerspiegelt onze beperkte kijk op de wereld: zelfs bij het aanschouwen van duizenden bijen, herkennen we daar nog steeds in eerste instantie onze eigen mensensoort in. To behold gaat over afstand nemen van de situatie, uitzoomen om juist tot de kern te komen.”

Florentijn Hofman – van badeend naar bijen
De kunstenaar is bekend van zijn immens grote beelden voor de openbare ruimte.  Florentijn Hofman brak internationaal door met een vrolijke metershoge badeend ‘Rubber Duck’, die op verschillende plekken in de wereld ronddobberde. Binnenkort wordt Almere verrijkt met Florentijns ‘Beehold’.

Bekijk hier video’s van de making of Beehold.

Bijen- en vlinderplantenlint
Het arboretum vormt de groenstructuur van de wereldtuinbouwtenttoonstelling én van de stadswijk die daarna op het terrein verrijst. Deze levende planten- en bomenbibliotheek, draagt bij aan een gezonde, groene stad en biedt bijen een goede plek. Ook is er een ruim 3 km lang bijen-en vlinderplantenlint geplant.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!