Kamp Seedorf wint eerste Almeerse Cultuurprijs

Kamp Seedorf heeft de eerste Almeerse Cultuurprijs gewonnen. De prijs werd maandag door cultuurwethouder Hilde van Garderen uitgereikt tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Maak het Mee’ in Kunstlinie. Omdat het straatkunst-collectief anoniem wil blijven, nam een afgevaardigde van Kamp Seedorf de cheque van 5000 euro in ontvangst in een berenpak. 

Door Petra Onderwater

“Ik heb me ontzettend verheugd op de uitreiking van deze nieuwe prijs”, sprak Hilde van Garderen. “Kunst is vaak spraakmakend en moet iets met je doen. Het heeft een emotionele kant en het mag schuren. Er zijn ook kunstwerken waar je een glimlach van op je gezicht krijgt en dat is wat Kamp Seedorf met mij doet.”

Kamp Seedorf maakt tijdelijke kunstwerken van papier in de openbare ruimte. Het straatkunst-collectief is onder meer bekend van de Hulk op Kasteel Almere, de afbeelding van Clarence Seedorf op het Stadhuis, de Almere H(e)aven-kabouter op het Bivak en de ALLY-trap op het Forum. In 2019 kreeg Kamp Seedorf een tegel in de Almeerse Walk of Fame aan de Citadel in Almere Centrum. “Kamp Seedorf zet Almere echt op de kaart, in de rest van Nederland én internationaal”, aldus Van Garderen. 

Mogelijkmakersprijs
Unibail-Rodamco-Westfield kreeg uit handen van Bas ten Brinke, voorzitter van het Cultuurfonds Almere, de Mogelijkmakersprijs uitgereikt. Deze nieuwe prijs is voor bedrijven en organisaties die kunst en cultuur in onze stad mede mogelijk maken. Unibail-Rodamco-Westfield doet dat in Almere Centrum, door culturele evenementen en activiteiten te faciliteren in het centrum en in leegstaande winkelpanden. Een voorbeeld is de huidige pop-up expositieruimte Kunst is Leuk in het voormalige pand van restaurant Vapiano aan de Schutterstraat.

Cultuur versterken
Tijdens deze eerste editie van ‘Maak het Mee’ spraken zo’n 200 deelnemers uit diverse sectoren (culturele organisaties, makers, onderwijs, bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties) over de positie van kunst en cultuur in de stad. “We investeren in cultuur omdat we zeker weten dat daar de sleutel ligt voor verdere groei van onze stad. Creatieve groei voor onze bewoners, aantrekkingskracht voor nieuwe bewoners en voor bedrijven”, sprak cultuurwethouder Hilde van Garderen in haar ‘State of the Art’ speech. “Daarom zijn we hier vandaag bij elkaar om vanuit verschillende invalshoeken te kijken hoe we met elkaar cultuur kunnen versterken door onze krachten te bundelen. Want cultuur is ontzettend belangrijk. Cultuur verrijkt, verbindt en versterkt onze stad.” 

De bijeenkomst werd geopend door jeugdtheatergezelschap BonteHond en afgesloten met een muzikaal optreden van Kunstbende-winnares Jaïnda Buiter. ‘Maak het mee’ is een initiatief Cultuurfonds Almere, gemeente Almere en DOCA (Directie Overleg Culturele instellingen Almere). Het moet een jaarlijks terugkerende bijeenkomst worden, inclusief State of the Art-speech en uitreiking van de Almeerse Cultuurprijzen.

Bron: almeredezeweek.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!