Keti Koti (afschaffing van de slavernij op 1 juli)

Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert dit jaar voor de vijfde keer op rij Keti Koti in Almere. Na de start in 2018 hebben wij ons programma de afgelopen twee jaar moeten aanpassen. De Keti Koti dialogen zijn ook in aangepaste vorm doorgegaan. Ondanks het feit dat er beperkingen waren is de ontwikkeling in het land wel doorgegaan. Naast Keti Koti Comitè Almere zijn er tal van comite’s verspreid over het land bijgekomen. Zo hebben de volgende plaatsen: Amersfoort, Arnhem, Drenthe, Fryslan, Groningen, Leiden, Tilburg, Utrecht, Zaanstreek, Zeeland en Zwolle zich aangesloten als comitè en officiele partner van het NiNsee houder van het trans-Atlantische slavernij dossier. Er staan op dit moment staan 4 steden in de wachtrij om als comitè 30 juni-1 juli toe te treden.

HERDENKING
Op donderdag 30 juni 2022 herdenken we de slachtoffers van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij, welke bijna drie eeuwen geduurd heeft, dit vindt plaats voorafgaand aan Keti Koti op 1 juli, letterlijk vertaald; “ketenen verbroken”. De officiële herdenkingsceremonie is dit jaar voor de vijfde keer in Almere en zal plaatsvinden in de Burgerzaal van het Stadhuis in Almere. De ceremonie is van 20.00 – 21.00 uur de plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden door Omroep Flevoland. Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen af middels de Emancipatiewet. De tot slaafgemaakten waren echter tot 1873 verplicht om op contractbasis het werk te blijven doen.

FREE HER’HERI
Op vrijdag 1 juli 2022 zullen er maar liefst duizend gratis Her’heri maaltijden worden uitgedeeld op het startersdorp “the Village” van Flevo Campus op de Floriade en bij FC “de Toekomst” Traverse 1a in het centrum van Almere. Tussen 14.00 en 16.00 kunt u een gratis Her’heri maaltijd ophalen. Dit is mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland en in samenwerking met KIP Republic. Na het succes van vorig jaar heeft Almere zich definitief bij dit initiatief aangesloten. De dag wordt afgesloten met onze jaarlijkse Keti Koti dialoog welke in het teken staat van de “ VRIJHEIDS DRIELUIK” opgevoerd door theater de Bonte Hond. 

VRIJHEIDS DRIELUIK
Op zaterdag 2 juli is er in “ DE KUNSTLINIE” een vertoning van de VRIJHEIDS DRIELUIK van de 
theatergezelschap BonteHond. Onder leiding van theatermakers Aristo Mijnals, Fiona Kelatow en 
Sandy Pieterse wordt het thema weerbaarheid per aflevering vanuit een andere invalshoek belicht; 
De Tweede Wereldoorlog in Nederland en Indonesië en het slavernijverleden. Hoe verhouden de 
kinderen zich tot hun geschiedenis? Wat betekent weerbaarheid voor hen persoonlijk? En wat voor 
rol speelt weerbaarheid in de geschiedenis?

Zaterdag 2 juli 2022 Aanvang 15:00 uur KUNSTLINIE de toegang is gratis.

KETI KOTI FESTIVAL 12:00-21:00 uur Stadhuisplein
Op zondag 3 juli ter afsluiting van het Keti Koti weekend is het Almeerse Keti Koti Festival op het Stadhuisplein in het centrum van Almere, welke een podium zal bieden voor bekende, minder bekende en nieuwe talenten. Een multi wowoyo met verschillende Kraampjes mag daar zeker niet ontbreken. Houd onze website www.ketikotialmere.nl en facebook ketikotialmere in de gaten. 
+31(0)6 83781009 ketikotialmere@gmail.com of info@ketikotialmere.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!