Kustzone: blikvanger van Almere Haven

Hoewel Almere Haven gebouwd is áchter de dijk, ligt een klein deel buitendijks: de Havenkom en de Kustzone. Dit is een gebied met onder meer natuur, een strand, een jachthaven, tal van watersportmogelijkheden, recreatieve voorzieningen, woningen en horeca. Uniek in haar diversiteit en kwaliteit, zowel voor bewoners als dagrecreanten. Nergens in het stadsdeel is de verbinding met het water zo groot. De Kustzone is nu al de blikvanger van Almere Haven. Om de groen-blauwe kwaliteiten van het gebied verder te versterken, is er het Ontwikkelingsplan Kustzone Almere Haven. Dit plan voorziet daarnaast in de komst van een hoogwaardig woonmilieu.

Almere Haven: een plek van pioniers
In Almere Haven begon de bouw van Almere. Het is bij uitstek de plek van de pioniers. Veel van die pioniers kwamen af op de ruimte en het groen. Ze stichtten er hun gezin, richtten verenigingen op en zijn vaak gebleven. Ze zijn zeer betrokken bij hun stadsdeel. Daarom zijn de bewoners de belangrijkste gesprekspartner geweest bij het maken van het plan voor de Kustzone.

Plan Kunstzone: hoogwaardig woonmilieu aan de jachthaven
Het plangebied is circa 35 hectare groot en ligt dus buitendijks. Het wordt een hoogwaardig woonmilieu met aantrekkingskracht voor nieuwe bewoners uit de (wijde) omgeving. Tegelijkertijd krijgen de groen-blauwe kwaliteiten een impuls, zodat de recreatiemogelijkheden beter worden. Kan dat samen? Jazeker, door de nieuwe bebouwing te clusteren en het groen-blauwe gebied zo veel mogelijk open te houden. De nieuwe woningen komen rondom de jachthaven. Dit is een geweldige plek om te wonen: aan het water, dicht bij voorzieningen en in het groen.

Bouw eerste woningen in 2021 verwacht
Het plan behelst de bouw van circa 80 eengezinswoningen en zo’n 140 appartementen, allemaal duur en middelduur. Ook komen er ongeveer 20 woningen in de sociale prijsklasse. De verwachting is dat de bouw van het eerste deelplan (‘ontwikkelveld’) in 2021 start. Het gaat daarbij om grondgebonden woningen. De bouw van de appartementen wordt rond 2022-2023 verwacht. De gemeente is op dit moment bezig met de projectplanning, inclusief onderzoeken en procedures.

Meer informatie over de Kustzone Almere Haven

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!