Proef met elektrische deelfietsen, scooters en auto’s


Foto: GO Sharing

Almeerders en bezoekers van de stad kunnen vanaf 1 april gebruik maken van elektrische deelscooters, -fietsen en -auto’s. De duurzame vervoersmiddelen zijn onderdeel van de pilot deelmobiliteit. Mensen kunnen hierbij tegen betaling verschillende soorten vervoersmiddelen gebruiken, zonder dat zij deze zelf hoeven te bezitten. 

De vervoermiddelen van drie verschillende aanbieders kunnen gebruikt worden door een account aan te maken voor de app van de betreffende aanbieder of bij een onafhankelijke MaaS-app (‘Mobility as a Service’). De deeltweewielers mogen overal in Almere staan. Alleen in delen van de stad waar mogelijk overlast kan ontstaan of waar nu al restricties zijn voor gewone voertuigen, zijn er beperkingen.

Het gaat in eerste instantie om tientallen elektrische auto’s en honderden elektrische scooters en deelfietsen. De uiteindelijke aantallen en de servicegebieden zijn afhankelijk van het gebruik gedurende de pilot. Onderzocht wordt nog of andere typen deelvervoer (zoals een deelbakfiets) kunnen worden toegevoegd. Je betaalt voor het gebruik per minuut. De tarieven worden door de aanbieders zelf bepaald. 

Meer keuzevrijheid
In deze pilot werkt de gemeente Almere samen met de bedrijven Go Sharing, TIER en MyWheels. Samen onderzoeken zij met de gemeente de komende twee jaar op welke wijze deelmobiliteit past bij de stad. “Almere heeft het al goed voor elkaar op het gebied van auto, fiets en openbaar vervoer. Met deze pilot creëren we nog meer keuzevrijheid en proberen we de mobiliteit in onze stad verder te verbeteren”, aldus wethouder Julius Lindenbergh. “We geven hiermee iedereen de kans gebruik te maken van een fiets, auto of scooter.”

Aanbieders 
Go Sharing en TIER starten in de omgeving van Almere Stad en breiden dit gebied en het aantal deeltweewielers snel uit. De eerste deelauto’s van MyWheels staan verspreid over Almere. “Met elektrische deelfietsen en -scooters willen we bewoners en bezoekers van Almere laten bijdragen aan een stad met minder files, minder uitstoot en op termijn minder openbare ruimte voor parkeerplaatsen. Almere maakt vanaf nu ook deel uit van ons servicegebied met ruim 50 steden waar wij al actief zijn,” zegt Raymon Pouwels van GO Sharing.

Jesper Vis, General Manager Benelux van TIER: “TIER biedt door heel Europa duurzame alternatieven voor de auto aan. Iedere Almeerder kan nu ook gemakkelijk en duurzaam op een TIER e-bike of e-scooter door de stad reizen. Rien Tilstram Operations manager van Mywheels: “Wij dagen alle Almeerders uit: kun je leven met een auto minder? Want minder auto’s dragen bij aan een mooier Almere.”

Meer informatie over de pilot is te vinden op www.almere.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!