Stadslandbouw Oosterwold wil Almeerse voedselmandje vullen

De onlangs opgerichte Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold (CSO) gaat, ondersteund door Wageningen University & Research, voor de lokale markt groente en fruit telen. Op termijn moet daarmee 10 procent van het Almeerse voedselmandje gevuld kunnen worden. Daarmee speelt de coöperatie in op de roep om korte voedselketens.

In Oosterwold komen 15.000 woningen. De kopers gaan op de helft van hun grond stadslandbouw doen. "In Oosterwold moet je aan stadslandbouw doen. Maar dat is niet even makkelijk voor iedereen en veel mensen komen er dan ook niet echt aan toe. Daarmee heb je waarschijnlijk het grootste stadslandbouwproject ter wereld tot je beschikking", zegt initiator Jan-Albert Blaauw. "Het idee is om zoveel mogelijk bewoners mee te laten doen in de coöperatie en de productie in lokale winkels te verkopen."

Plus De Greef
Voor de eerste stappen in dit proces heeft CSO een partner gevonden in supermarkt Plus De Greef in Almere Buiten. Vanaf juni liggen de eerste groenten uit Oosterwold daar in de winkel. Het betreft voorlopig een kleinschalige proef, waar ook Wageningen University & Research bij betrokken is. De Coöperatie en De Greef hebben de intentie uitgesproken om langdurig samen te werken. Ed de Greef van de supermakt is blij met de samenwerking. "We streven ernaar de productie en distributie van producten zo min mogelijk ten koste te laten gaan van het milieu en het welzijn van dieren. Zo maken we ons assortiment met concrete stappen steeds duurzamer en vertellen we de consument graag over de herkomst van deze producten. Blaauw: "De doelstelling is om uiteindelijk 10 procent van het Almeerse voedselmandje te vullen met duurzame en gezonde producten."

Verbinden
De opgerichte coöperatie wil bewoners van Oosterwold verbinden door middel van stadslandbouw. Het doel van de coöperatie is om de leden te helpen bij het verbouwen van groente en fruit en om deze producten daadwerkelijk af te zetten bij andere bewoners, lokale restaurants of winkels. Of door te schenken aan maatschappelijke instanties (zie: www.coopoosterwold.nl).

Bron: Almere Deze Week

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!