Theater en lichtkunst komen samen tijdens tweede editie van ALLUMINOUS in Almere Centrum

Almere Centrum, 20 april, 2023 – Van vrijdag 20 tot en met zondag 29 oktober vindt in Almere de tweede editie van het lichtkunstfestival ALLUMINOUS plaats. Tijdens dit spraakmakende festival, dat vorig jaar 30.000 bezoekers trok, kunnen bezoekers elke dag na zonsondergang een bijzondere wandeling maken rondom het Weerwater, het meer in het centrum van Almere. Onderweg lopen ze langs theatrale lichtkunstwerken en installaties. Er zijn in totaal acht nieuwe werken te zien waarvan er vier speciaal voor dit festival zijn gemaakt door kunstenaars die hiervoor samenwerkten met theatermakers.

Theatrale installaties

Ook dit jaar weer worden voor ALLUMINOUS kunstenaars gekoppeld aan theatermakers, geselecteerd door Almeerse theatergezelschappen. De namen van de kunstenaars houdt de organisatie nog even onder de pet, maar zij gaan samen met makers uit het netwerk van Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond de komende maanden het programma en aanbod vormgeven om van ALLUMINOUS een speciale lichtkunstervaring te maken. Ze ontwikkelen hiervoor niet zomaar lichtobjecten maar speciale theatrale installaties in het stadsnatuurlandschap rondom het Weerwater.

Volgens Ward Janssen, curator van ALLUMINOUS, wil het festival de bestaande tradities in de lichtkunst door elkaar schudden: “De vier theatergezelschappen hebben met hun succesvolle producties en projecten de afgelopen jaren naam gemaakt op zowel lokaal, nationaal als internationaal niveau en hebben daarmee Almere stevig op de kaart van het theaterlandschap gezet. Theatermakers die zij uit hun eigen netwerk selecteren, koppelen we aan talentvolle beeldend kunstenaars en ontwerpers om speciaal voor ALLUMINOUS nieuw werk te maken. Dat resulteert in bijzondere nieuwe vormen van lichtkunst waarmee Almere weer kan laten zien hoe experiment en lef tot prachtige resultaten kunnen leiden.

ALLUMINOUS 2023 opent op vrijdag 20 oktober en is tot en met 29 oktober elke avond gratis te bezoeken van zonsondergang tot 23.00u.

Vrijwilligers en vrienden gezocht

De organisatie zoekt vrijwilligers en verenigingen die tijdens ALLUMINOUS willen ondersteunen op verschillende manieren. Hierbij valt te denken aan opvang van gasten, achter de infobalie staan, het regelen van verkeer of de inzet van supposten bij de kunstwerken. Vrijwilligers en verenigingen kunnen zich aanmelden met het aanmeldformulier op alluminous.nl.

Ook is het mogelijk om ALLUMINOUS financieel te ondersteunen als vriend. Voor 10 euro kan iedereen die het festival een warm hart toedraagt Vriend van ALLUMINOUS worden. Vrienden krijgen verschillende extra’s en ontvangen bovendien de ALLUMINOUS collectors item-pin van de editie 2023. Meer informatie over Vriend van ALLUMINOUS worden staat op alluminous.nl.

ALLUMINOUS is een initiatief van de samenwerkende centrumpartners; Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, Almere City Marketing en de Gemeente Almere.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!