Voormalige stortplaats Braambergen krijgt zonnepark


Foto: Marco van Middelkoop

Naast een mountainbikeroute en een wijngaard krijgt de voormalige stortplaats Braambergen ook een zonnepark. Er worden dit jaar bijna 26.000 zonnepanelen geplaatst, samen goed voor ruim 14 megawattpiek (MWp) aan opwekvermogen. Zo’n 10 hectare van het gebied Almere Hout (totaal 50 hectare) wordt benut voor het zonnepark. Het project wordt gerealiseerd door Energiezorg, een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC. Hoofdaannemer Pfalzsolar start in mei met de aanleg van het zonnepark en naar verwachting is het in oktober 2022 klaar voor gebruik.

Duurzaam bouwen

Het park wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd. Zo wordt het park gefundeerd op Solarbase. Dit is een beton-achtig materiaal dat uitstekend geschikt is als fundering, waardoor niet in de stortplaats zelf hoeft te worden geboord.

HVC en Afvalzorg hebben eerder in samenwerking zonneparken gebouwd. Gezamelijk vormen deze partijen 'Energiezorg'. Afvalzorg is eigenaar van voormalige stortplaatsen en HVC heeft de kennis en ervaring die nodig is om een zonnepark te realiseren. Voor zonnepark Braambergen wordt samengewerkt met gemeente Almere.

Participeren

Gemeente Almere neemt de komende 15 jaar de stroom van het park af voor haar eigen gebruik. Het zonnenpark levert met de 26.000 zonnepanelen stroom op voor zo'n 4500 huishoudens.Omwonende van het project kunnen investeren en daarmee financieel profiteren van het rendement van het zonnepark, dit participatieproject start zodra de bouw is afgerond. De verwachting is dat in oktober 2022 de eerste stroom wordt geleverd.

Moutainbiken, wijn en zonnepanelen

Zonnepark Braamberg is een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. Delen van het terrein worden al recreatief en sportief gebruikt. Zo is er op Braambergen een mountainbike-parcours en een wijngaard aangelegd. De functie van zonnepark wordt daar nu dus aan toegevoegd. Het te bouwen zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie.

Bron: www.almeredezeweek.nl

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!