Wikihouse: Almeers debuut zorgt voor wereldwijde intresse

In Almere staat een uniek bouwproject: WikiHouse. Hier verrijzen energiezuinige, vraaggerichte en betaalbare woningen. Vanuit een open source-bibliotheek kunnen mensen zelf het huis ontwerpen. Het houten skelet wordt vervolgens digitaal gefreesd en opgestuurd, waarna de eigenaar de materialen zelf ordent, uitstalt en in elkaar zet. Een concept dat tegen de huidige trend van massabouw inzwemt, en daarmee veel bekijks oplevert.

Almere groeit snel en kampt met een groot woontekort. Zowel in de sociale huursector, vrije huursector als (goedkope) koop. Tegelijkertijd ontwikkelt de omgeving zich verder als toekomstbestendig groen, duurzaam en levendig gebied. Organisatie Wonigbouwatelier werkt daarom samen met de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk aan de integrale stedelijke ontwikkeling van het gebied. Als initiatief ontstond zo De Stripmaker: 27 woningen en tevens de eerste voltallige buurt ter wereld volgens de innovatieve bouwsystematiek van WikiHouse.

In tegenstelling tot de meeste zelfbouw is deze techniek juist geschikt voor starters en huishoudens met een inkomen net boven de huursubsidiegrens. Woningbouwatelier ontwikkelde samen met Goede Stede en Trebbe bij de BouwEXPO in 2018 al het eerste Nederlandse WikiHouse. Daarmee werd de bouwmethode uitvoerig aan de Nederlandse wet- en regelgeving getest, met positief resultaat. Mensen betalen bij De Stripmaker een marktconforme grondprijs en krijgen geen subsidie voor de bouw. Wel krijgt men begeleiding van Woningbouwatelier bij het ontwikkel- en bouwproces. De huizen zijn energiezuinig en betaalbaar (ca. €165.000 - €235.000 v.o.n. voor de WikiHouses die nu worden gebouwd in fase één). Hoe meer men zelf onderneemt, hoe lager de kosten. Dat kan zo 25 procent van de kosten besparen dan wanneer je eenzelfde woning laat bouwen door een aannemer. En er is veel enthousiasme voor de vorm van zelfbouw, blijkt uit het grote aantal geïnteresseerden.

Linda Slots (43) is één van de zelfbouwers en tevens ambassadeur bij WikiHouse De Stripmaker. Van een koopwoning in Lelystad keerde zij vorig jaar terug naar Almere, om dit avontuur aan te gaan. ‘Ik heb altijd de droom gehad om een vrijstaande woning naar mijn wensen te realiseren. Dit is een kans die ik niet snel opnieuw krijg’, vertelt Slots. Halverwege dit jaar maakt ze samen met haar dochter intrede in haar huis van 85 vierkante meter vloeroppervlak, met verdieping, tuin, zonnepanelen en goed geïsoleerde muren. Ook een luchtwarmtepomp staat op de planning. Haar huis is onderdeel van de eerste fase en staat pal aan het begin van de straat. De bouw begon in oktober en vordert gestaag. Het houten casco stond al binnen een paar weken, en met de hulp van haar vriend en een derde mankracht hopen ze voor de zomer klaar te zijn.

Ga voor meer informatie over WikiHouse De Stripmaker naar www.hetkaninalmere.nl/wonen/projecten/wikihouse-de-stripmaker

Bron: Stadszaken

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!