Wonen in Almere is hip nu Amsterdam en Utrecht te duur zijn

NRC schreef het volgende artikel over wonen in Almere.

Woningcrisis Amsterdam en Utrecht duur en vol? Ga buiten wonen, in de duinen van Almere of zo. „Hier kun je drie keer een Zuidas bouwen.”

In de verte ligt Amsterdam. „Daar zie je IJburg”, zegt Astrid Spruit vanaf het strand. „Mooi toch?” Ze gaat over enkele maanden met man en dochter wonen in een nieuwe wijk in Almere, Duin, die als voorbeeld kan dienen van hoe Nederland graag wil wonen: op korte afstand van grootstedelijke voorzieningen én gezegend met rust, ruimte en natuur, liefst in een eigen huis met tuin.

Astrid Spruit (38): „We hebben vijf jaar in een vrijstaand huis in Diemen gewoond. Toen de informatie over deze wijk kwam, zei ik tegen m’n man: ik wil er niet eens naar kijken. Maar nadat ik me erin had verdiept, was ik verliefd. Op het gebied. We lopen van ons twee-onder-een-kaphuis zo het bos in en het strand op. Ik hou van de natuur. Ik geef bewustwordingstrainingen en wandel veel met mensen in de natuur. Eén en één is twee.”

Sommige delen van Almere zijn ineens weer hip. Werd de stad decennia gezien als het ‘afvoerputje’ van ontevreden Amsterdammers, inmiddels stromen nieuwe inwoners toe, wordt er weer fors gebouwd en ligt er, sinds dinsdag, een oud plan dat door CDA en D66 nieuw leven is ingeblazen: de bouw 25.000 woningen aan de westrand van Almere met de aanleg van een snelle verbinding met de hoofdstad over het IJ, een brug of een tunnel. Het oude plan werd niet uitgevoerd door de economische crisis. De verdubbeling van het aantal woningen, de zogenoemde ‘schaalsprong’ van Almere tussen 2010 en 2030, kwam niet van de grond.

Lees het hele artikel op www.nrc.nl.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!