World Wetlands Day in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

De Almeerse Week van de Circulaire Economie kent een bijzondere aftrap: een dag vol activiteiten die in het teken staan van het moeras én duurzaamheid. Een op het eerste oog niet zo voor de hand liggende combinatie, maar het moeras biedt tal van circulaire mogelijkheden. Op 2 februari kunnen bezoekers het met eigen ogen zien, ervaren en zelfs proeven in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Het Natuurbelevingcentrum kijkt uit op een enorm wetlandgebied: De Oostvaardersplassen. Op 2 februari is het World Wetlands Day, daarom wordt er aandacht besteed aan dit bijzondere gebied en de mogelijkheden van het moeras. Zo kun je bijvoorbeeld op moerassafari in het Natura2000-gebied en een eigen mini-moeras-ecosysteem maken voor thuis. Er is een expositie van materialen gemaakt van Almeerse waterplanten en lichtgevende planten maar er kunnen bijvoorbeeld ook algen geproefd worden in een speciale algen-bar. Er zijn een aantal lezingen en excursies, er is voorlezen voor kinderen, er is een workshop verzorgingsproducten maken met algen en ook het survival-spel ‘Val niet in het moeras’.

Het evenement start 13:00 en is gratis te bezoeken. Voor sommige activiteiten (zoals de excursies en de workshops) wordt een bijdrage gevraagd, die kunnen vooraf al gereserveerd worden. Eén moerassafari en één lezing start al eerder dan 13:00. De meubels en aankleding worden verzorgd door De Kringloper, die spullen zijn ook te koop.

Meer info: www.oostvaardersplassenalmere.nl

Het volledige aanbod (inclusief links om te boeken):

- Op moerassafari met de boswachter. Een exclusieve excursie speciaal voor deze dag georganiseerd. Ga met de jeep het Natura2000-gebied in, naar de rand van het moeras. Inclusief lezing over de wetlands van de Oostvaardersplassen door een boswachter van Staatsbosbeheer. 

- Nick de Ronde van Living Lights neemt een heel bijzonder lamp mee: De lamp krijgt energie door gebruik te maken de natuurlijke photosynthese van een plant. Door de plant aan te raken en in beweging te brengen, gaat de “plant” aan.https://livinglight.info/

- Lezing van Karlijn Arts over Living Lights en POND. Pond is een drijvend netwerk dat energie genereert uit sloten en moerassen. Hoe is het ontstaan, hoe werkt het en wat zijn de toekomstplannen? http://www.novainnova.com/projects/

- De AlgenBar van EAT ART collective: een interactieve installatie met licht en geluid die onze levenscyclus aansluit op die van de alg. Na het leveren van een donatie in de vorm van adem (CO2), krijgen de deelnemers een non-alcholische cocktail te proeven met (verse) spirulina. Er vindt kort gezegd een uitwisseling van voeding plaats: http://eatartcollective.nl/

- Lichaamsscrub en gezichtsmasker maken met algen, verzorgd door DeeCares: https://www.ticketkantoor.nl/shop/deecares

- Verhalenverteller met verhalen over het moeras en de moerasdieren die er wonen. Onze Almere Kamer is omgetoverd tot huiskamersetting door de Kringloper Almere. Alles wat er in onze huiskamer te vinden is, is tevens te koop.  (kinderen)

- Maak je eigen botanische print van een waterplant of moerasplant. De workshopleider van KLEURinCULTUUR leert je meerdere druktechnieken zodat je een mooi aandenken van de dag mee naar huis kunt nemen

- Proefjes doen met elektriciteit opwekken uit doorsnee objecten, zoals planten (kinderen)

- Sportieve activiteit: val niet in het moeras! Doe een wedstrijdje tegen je vrienden of gezinnen tegen elkaar. Wie houdt zijn voeten droog? Verzorgd door Outdoorpark SEC Almere (voor alle leeftijden)

- Workshop maak je je eigen mini-moeras in een gesloten ecosysteem. Je kiest je eigen moerasplantjes en mossoorten inclusief drainagesysteem en LED-verlichting! 


- Moerasvogels voor Dummies inclusief ecokarexcursie door een gids van Staatsbosbeheer en Vogel- en Natuurwacht Flevoland. De lezing duurt een half uur en de excursie een uur. Vanaf 8 jaar en ouder.

- Kleine expositie van materialen gemaakt van Almeerse waterplanten

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!