Zelfbouw-Wikihouse wordt volwassen: eerste wijkje verrijst

Bouwsysteem WikiHouse begon ooit op internet, maar is nu tastbare werkelijkheid in Almere. Zelfbouwers sleutelen daar het eerste wijkje met betaalbare, 'open source' huizen in elkaar. Een CNC-frees maakt de onderdelen op maat, bouwtekeningen kun je gratis downloaden van een website.

In Almere Buiten werken momenteel negen zelfbouwers hard aan één van de 27 duurzame, energieneutrale WikiHouses. Aannemers komen er niet aan te pas, de meesten schakelen vrienden, familie en toekomstige buren in om een handje te helpen. Dat moet genoeg zijn, want aan de hand van een tekening voorgefreesde en genummerde elementen in elkaar zetten kan toch niet moeilijk zijn? “Nee, niet als je de handleiding héél goed leest”, lacht zelfbouwer Sebastiaan Vos (45). “Want anders heb je zo een onderdeel verkeerd geplaatst.”

Vos werkt sinds eind juli aan zijn huis van 70 vierkante meter en dat schiet flink op. “Gisteren heb ik het laatste plankje tegen de gevel aan getimmerd.” Zijn tweelaagse WikiHouse bestaat uit acht modulen van 1,20 meter. Het bouwpakket lijkt op een meccanodoos. De onderdelen, met soms grillige vormen, worden allemaal gefreesd uit 18 millimeter dikke multiplex platen van 1,22 bij 2,44 meter. Het type plaat dat in de hele wereld verkrijgbaar is.

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!