Ingrid en Patrick

Patrick en Ingrid uit Oosterwold hebben een huis gebouwd met een ingenieus systeem bedacht waarin ze hun energie twee tot drie keer hergebruiken en hierdoor alle verspilling tegengaan. ''We woonden in Almere Buiten en waren op zoek naar iets anders. Maar geen enkel huis in Nederland voldeed aan ál onze wensen. In Oosterwold kregen we de kans een huis te bouwen dat wel aan ál onze wensen voldoet, want hier kregen we de vrijheid om invloed uit te oefenen op wat normaal gesproken de gemeente of projectontwikkelaar van te voren bepaalt. Wie kan nou zeggen dat hij de lantaarnpaal voor zijn huis eigenhandig kan dimmen?''

We woonden in Almere Buiten en waren op zoek naar iets anders. Maar geen enkel huis in Nederland voldeed aan ál onze wensen, in Oosterwold kregen we de kans een huis te bouwen dat wel aan ál onze wensen voldoet.

Kavel

Nadat ze eenmaal besloten hadden om in Oosterwold te gaan bouwen, hebben ze een mooie kavel uitgezocht. Hierbij hebben ze vooral gelet op ligging, stand van de zon en het natuurlijke karakter van de omgeving. Zo heeft de kavel uitzicht op een schapenwei waar ook kippen rondlopen. Ook wilden ze graag in het gedeelte wonen waar de wegen en kavels niet kaarsrecht lopen en waar je veel met je buren samen doet en bepaalt. Zo leerden ze alle buren al kennen voordat de eerste paal de grond in ging.

Hoogbegaafd huis

Ze wisten al snel wat voor type huis ze wilden qua architectuur. Het moest een minimalistisch en overzichtelijk huis worden. Daarnaast wilden ze graag dat binnen en buiten een mooi geheel vormden en dat er vanuit binnen goed zicht is op de mooie luchten, daarom is er gekozen voor de enorme raampartijen. 

De warmtepomp wordt ook gebruikt om het huis te koelen. Het systeem is een unieke combinatie tussen de warmtepomp en de domotica in dit huis. Alles kunnen ze aansturen en controleren. Patrick en Ingrid hebben een  satelliet-abonnement om driedaagse weersgegevens te ontvangen, die op basis van gps-coördinaten heel precies kan voorspellen of ze langdurig zonne-energie ter beschikking krijgen. Zo kunnen ze inspelen op energiebehoeftes en daarop eventueel afstemmen. 

De warmte van de zon die de woonkamer binnenkomt, wordt ter plekke afgevoerd en gebruiken we om de buitenlucht op te warmen. De resterende energie die nog in die lucht zit onttrekken we om 'gratis' tapwater te maken.

Slim zwembad

''Ons zwembad, zonder chemicaliën maar met een speciale combinatie van zouten, zetten we in als accu, als opslag voor zonne-energie, en als koudebuffer. En het mooie is: als we stroom uit het zwembad gebruiken wordt automatisch het zwembad schoon. Daarnaast is bijvoorbeeld het afdekscherm van het zwembad een solarscherm. Ook komt er nog duurzame bekleding (stuken met natuurlijk materiaal) en verwarmen we het water zo natuurlijk mogelijk. We zouden zelfs met dit proces super schoon drinkwater kunnen produceren.''

Tips voor zelfbouwers

''Zorg voor een buffer in je budget, want er zijn altijd extra onvoorziene kosten. En om niet uit te lopen raden Judith en Patrick aan een vast oplevermoment af te spreken. ‘Ook denken zelfbouwers er niet altijd aan om verzekeringen na elke mijlpaal in de bouw aan te passen. Je huis wordt telkens meer waard. . Laat je ook niet bedonderen door leveranciers. Maak goede afspraken en betaal het laatste deel pas als alles geleverd is. Ga ook niet met een startende aannemer in zee, maar kies voor een aannemer die al langer werkt. En dan de laatste valkuil: raak elkaar niet kwijt, blijf overleggen als koppel, ook als de vermoeidheid toeslaat.''

 

Mis niks!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!