Het kan in AlmereNieuwsNieuws50.000 mensen bezoeken Landelijke…

50.000 mensen bezoeken Landelijke Veiligheidsdag Almere

Landelijke Veiligheidsdag

De vierde Landelijke Veiligheidsdag in Almere is afgelopen zaterdag door 50.000 mensen bezocht. Dat is 5.000 meer dan vorig jaar en twee keer zoveel als de eerste editie in 2013. Demissionair minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok en de burgemeester van Almere, Franc Weerwind, openden het evenement officieel om 13.00 uur. Maar om 10.00 uur al konden aanwezigen de verschillende hulpdiensten in actie zien. Doel van het evenement is het publiek te laten zien hoe de verschillende hulpdiensten samenwerken bij een grote calamiteit. Dit jaar deden meer hulpdiensten mee dan de jaren ervoor. Ook startte het evenement eerder op de dag. Daarnaast was op alle beschikbare pleinen in het centrum dit jaar van alles te zien en te beleven.

Franc Weerwind: “Ik zag allemaal lachende gezichten om mij heen. Een teken dat iedereen zich goed vermaakt in Almere. Mooi om te zien hoe de hulpverleners het werk, dat zij 24 uur per dag, zeven dagen in de week doen, aan het publiek tonen. En dat de bezoeker op zijn beurt actief kan meedoen aan de Landelijke Veiligheidsdag. Veiligheid is iets dat ons allemaal aangaat en ons allemaal raakt.

Naast politie, brandweer, defensie, GGD en de 100-jarige Reddingsbrigade waren ook andere organisaties van de partij. Zo was Veiligheidsmuseum PIT op het Schipperplein de hele dag gratis toegankelijk, hield Defensie op de Esplanade gelijktijdig haar Landmachtdag, was er op het Forum een infomarkt met een noodhospitaal van het Rode Kruis en noodcommunicatie door DARES, stonden er op De Diagonaal voertuigen als een Dierenambulance, de reddingsvrachtwagen van de Reddingsbrigade, motoren en bikers van de Politie, een mobiel BOB team van VVN, de veiligheidsbus van de ANWB, een sneeuwschuiver en gladheidsbestrijdingsmaterieel van RWS. Op de Grote Markt waren diverse demo´s waarbij hulpdiensten in actie kwamen na een ongeval met twee auto’s.

Volgend jaar viert de Landelijke Veiligheidsdag haar eerste lustrum. De exacte datum wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Foto: Maarten Feenstra