Ik ben Renate. Ik ben auteur en gastschrijver van Almere. In deze stad was ik na een dag al mijn vooroordelen over de stad kwijt. Ik kom heel graag in de nieuwe bibliotheek, het kloppend hart van de stad. Of in het oudste stadsbos. Ik leer Almere steeds beter kennen en zij mij.

Renate is in mei 2018 helaas overleden. Almere is erg trots om Renate als gastschrijver te hebben gehad. Hieronder lees je haar verhaal over Almere.


WonenAls gastschrijver schrijf ik een roman over Almere. Om de stad te leren kennen woon ik hier vier keer drie weken. Mijn eerste adres was een glazen thuishuisje in De Fantasie, nu logeer ik voor de tweede keer in de Filmwijk. Al na één dag in De Fantasie was ik van al mijn vooroordelen over Almere af. In plaats van de eenvormigheid die je van een nieuwbouwstad verwacht, heb ik Almere leren kennen als een stad vol uitdagende architectuur en diversiteit.renatedorrestein-mf-4545WerkenWeet je dat Almere uniek is met haar gastschrijverschap? Normaal is een gastschrijver verbonden aan een instituut, zoals een universiteit. Dat een stad een gastschrijver in dienst neemt, is een primeur voor de wereld. Op straat word ik regelmatig door Almeerders aangesproken. Die vragen dan hoeveel hoofdstukken ik al heb. Het roert me dat mensen blijkbaar op mijn roman zitten te wachten. Ook qua inspiratie heb ik hier weinig te klagen. Geen enkele baksteen is hier ouder dan ik, dat prikkelt mijn verbeelding.renatedorrestein-mf-4438Vrije tijdIk heb heel wat bibliotheken in Nederland gezien. De Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad vind ik met recht één van de fraaiste. Niet alleen is het pand mooi, ook de collectie boeken, de manier waarop deze tentoongesteld wordt en het feit dat het er altijd druk is, zijn fantastisch. De Nieuwe Bibliotheek is het kloppend hart van de stad. De plek waar je kennis vindt en waar je jezelf kunt onderdompelen in de schoonheid van literatuur.renatedorrestein-mf-4486Growing greenAlmere is een stad van contrasten. De stedelijke en landschappelijke componenten zijn gemixt. In welke stad kun je nu waterskiën in het centrum? Of kun je naar het bos. Het Vroege Vogelbos is in Almere mijn lievelingsplek. Dit oudste stadsbos is al lekker mossig en rommelig en je vindt hier extraatjes zoals de theeschenkerij, de prachtige bostuin en de schaapskooi. In die laatste is onlangs de Wolunie van start gegaan. Daar ga ik zeker een keer naar toe. Ik zie mezelf er al helemaal zitten breien.